Klokánkování

Na novorozeneckém oddělení jsem již nějaký ten pátek a čím dál častěji se setkávám s otázkami ohledně klokánkování. Tato metoda se v nemocnicích využívá především pro předčasně narozené děti, které nemají možnost kontaktu s nahou kůži matky ihned po porodu, jelikož je u nich nezbytně nutné v první řadě zajistit životní funkce, minimalizovat teplotní ztráty a stabilizovat je. To ale neznamená, že se klokánkovat nemohou i děti narozené v termínu, kterým je bezprostředně kontakt s matkou ihned po porodu dopřán.

Historie klokánkování

Klokánkování neboli „Kangaroo mother care“ se začala používat v roce 1978 v chudinské čtvrti v nemocnici v Bogotě, kde si matky pro nedostatek inkubátorů přikládaly nahé novorozence na kůži, tímto napodobovaly způsob, jakým klokanice nosí svá mláďata, které se rodí velmi nezralé.

Výhody

Klokánkování tak umožňuje zapojit rodiče do péče o dítě, pomoci při vytváření citové vazby (metoda bondingu) a stimuluje tvorbu mléka. Je prokázané, že klokánkované děti mají lepší neurologický vývoj a vyšší inteligenční kvocient. Do klokánkování se začínají zapojovat i tatínkové, což posiluje vztah dítěte s otcem zcela od počátku.

Kontakt „skin to skin“ dítěti naplňuje potřebu tělesného kontaktu a blízkost matky, vnímá její vůni i vůni mléka, její hlas a chvění hrudníku (pokud mu brouká, vypráví, tiše mluví). Většinu času při něm prospí, tím si snižuje spotřebu energie a tudíž poklesne i hmotnostní úbytek.

Způsob provedení

Dítě se nechává téměř nahé, pouze s plenkou se přiloží na matčin hrudník, přímo mezi její prsy a zaujme tzv. žabí polohu. Je přikryto dekou nebo teplým oblečením maminky. Klokánkovat lze každé dítě, pokud lékař neurčí jinak a nezáleží na tom jakou má váhu. Obecně doporučená délka trvání je dvě hodiny, ale i samotná hodina může mít příznivý efekt.

Tento způsob terapie má bezpochyby pozitivní vliv na matku i dítě, i když ji nejde uplatňovat vždy. Je nezbytné ji indikovat individuálně dle stavu matky a dítěte, ostatně jako všechno v medicíně. Klokánkování musí být především pro všechny příjemné a přínosné.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík