Šáhni si taky!

 Přicházím se slibovaným „návodem“, jak si preventivně samovyšetřit prsa. Pročetla jsem několik postupů, nastudovala desítky článků, zkoušela udělat krátký výcuc z toho všeho a na závěr jsem se to aplikovala sama na sebe. Nakonec u mě ale jednoznačně vyhrál návod z „lůna“ a jejich kampaně prsakoule.

Návod na samovyšetření najdete zde: http://loono.cz/manualy/

Jednoduchý, krátký a výstižný. Sama bych to lépe nepopsala. Níže vás však chci seznámit s „omyly“, kterých bychom se i přes všechnu snahu samy sebe chránit, měly my ženy vyvarovat.

Není jedno KDY samovyšetření provádíte. Samovyšetření by mělo probíhat v době, kdy se v prsu odehrávají co nejmenší hormonální změny, tedy těsně po menstruaci. Ano, i já dělala chybu, že jsem si vzpomněla většinou před, když mě prsa bolela a já se většinou vyděsila z toho, co všechno jsem v prsu našla.

Není jedno JAK ČASTO samovyšetření provádíte. Sem tam si vzpomenu, jednou za dva měsíce, no dobře, tak jednou za čtvrt roku, někdy se to protáhne na půl.. Takto to většinou dopadá, pokud to nebudete brát vážně a neuděláte si ze samovyšetřování svůj ženský rituál.

VĚK. Jsem ještě mladá, nemám se čeho bát, akorát mě nadbytečné povinnosti zdržují. Mladá sice mohu být, ale nemocná taky (nedejbože). Investice do zdraví jsou ty nejdůležitější. Nešetřeme na sobě, (ani na tom pleťovém krému ne!).

TECHNIKA. Nejsem si jistá jestli to dělám správně, proto to nebudu dělat vůbec. Pokud trpíte pocitem nejistoty, obraťte se ne svého gynekologa, ať vám s prvním samovyšetřením pomůže. Stud není na místě, jsou to proškolení profesionálové, kteří s tím mají bohaté zkušenosti.

SPOLÉHÁM NA VYŠETŘENÍ. Do 45let než začnu chodit na mamograf pro sebe nemohu více udělat. Ano můžete! Ženám mladším 45let lze poskytnout ultrazvuk prsu, neméně důležité je mezi zobrazovacím vyšetřením dbát na samovyšetřování a pravidelnou prohlídka prsu na gynekologii.

POMOC DRUHÉHO. Prsa mi pravidelně prohmatává partner, určitě by si něčeho všimnul. Není tomu tak, partner samozřejmě může být nápomocen při vyšetření, důležité je však nezapomínat na krajinu podpaží, podklíčkové oblasti a okolí.

PANIKA. Něco jsem nahmatala, jestli jsem nemocná, nechci to raději vědět. I v tomto případě nepanikařte! Většinou nejde o nic závažného, ale přesto nestrkejte hlavu do písku jako pštrosi a utíkejte (ladným krokem kráčejte) do ordinace vašeho gynekologa! Hřát vás může zodpovědnost a přístup k vašemu (jedinému!) zdraví.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík