I já jsem důležitá

Sice nejsem zastánce novoročních předsevzetí, protože když už mě nějaké napadne, začínám s ním hned, ať je leden nebo květen. Ale jedno smysluplné téměř únorové bych přeci jen pro vás měla. Dbát na SVÉ zdraví. O děti se staráme vzorně, o své blízké taky, ale nezapomínáme přeci jen někdy trošku na sebe?

Naše zdravá ženskost

Dnešek jsem rozhodla věnovat nám a našim prsům, které tak rády řešíme. Velikost, tvar, do čeho je oblečeme, jak je pozvedneme atd. Ale zajímá nás to hlavní – jestli jsou zdravá?

Sama bych z fleku mohla jmenovat několik žen v mém okolí, které prodělali zákeřnou nemoc – rakovinu prsu a pozor, nejsou to zdaleka jen ženy starší a staré. Ročně postihne rakovina prsu v naší republice více jak 300 žen pod třicet let. Není to důvod se začít trošku více zajímat? Zapátrejte v paměti, kdy jste byla na gynekologii pod drobnohledem. A ruku na srdce. Kdy jste se vyšetřovala VY SAMA?

Prsa nejsou jen symbolem ženskosti, mají svou funkční úlohu, obsahují mléčné žlázy ústící v bradavce, obalené tukovou vrstvou. V závislosti na životním období (puberta, kojení, šestinedělí,…) prochází změnami a podléhají taktovce hormonů, které podléháme často i my samy, že? 🙂

Onemocnění prsu

Prsa mohou onemocnět jako kterýkoli jiný orgán v těle a naštěstí většina z těchto onemocnění není smrtelná. V první řadě sem patří záněty prsu. Projeví se zarudnutím, teplotou, pohmatovou bolestivostí, ale i možnou sekrecí z bradavky. Nejčastěji postihují ženy v průběhu kojení, kdy se trhlinkou na bradavce do prsu dostanou bakterie vyvolávající zánět. Pokud se zánět správně nezaléčí, může se zánět opouzdřit a vznikne tzv. absces neboli cysta vyplněná hnisem, která se řeší chirurgicky.

Dále jsou to nezhoubné nádory, které postihují většinou mladší ženy 20-40let. Vznikají bujením vaziva, tukové tkáně či vývodů mlékovodů. Např. cysty, což jsou dutinky vyplněné krví, vodou a v prsu mohou být hmatné jako pohyblivé bulky citlivější zejména před menstruací. Mezi další nezhoubné nádory patří fibroadenom a papilom. První jmenovaný připomíná kuličku z vaziva a příčinou jeho vzniku může být hormonální nerovnováha. Papilom v sobě obsahuje cévky a proto se často projevuje krvácením z prsu.

Přestože nejsou benigní nádory prsu život ohrožující, některé typy jsou spojeny se zvýšeným rizikem zvratu v nádor zhoubný neboli maligní. To znamená že se buňky nádorů začínají samovolně množit rychlým tempem a chovají se nekontrolovatelně. Mají tendenci šířit se dál a dál do okolí a dávají tím možnost přeměnit se v nádor maligní.

Maligní nádor neboli rakovina prsu může postihnout kteroukoli část prsu, zůstává neopouzdřený, na nic nečeká a rychle se šíří do okolí. V tomto případě je na místě co nejrychlejší zákrok lékařů a to volbou léčby, ať už chirurgickou nebo chemoterapií.

Moje milé dámy, nebylo mým účelem vás vystrašit, pouze vás utvrdit v tom, že předsevzetí správného samovyšetřování prsou není zbytečná ztráta času, naopak se může stát tou nejlepší investicí.

Mějte se krásně a jak se „samovyšetřovat“ vás bude čekat v dalším díle. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík