Restart

Tentokrát jsem si dala pěkně dlouhou chvíli pauzu od psaní, ale znáte to, někdy prostě nejsou myšlenky a když si říkáte, že musíte, že byste měla, tak tím spíš to nejde. Je proto lepší se zastavit, na chvíli na všechno zapomenout a uvolnit se. Člověk pak lépe chytne nový dech a zbytečně neplýtvá energií.

Přesun do porodnice

Je asi „novinkou“, že od začátku března působím na novorozeneckém oddělení. Jak mnoho mých kolegů tvrdí, je to po práci na klasickém dětském oddělení ta správná „vzpruha“. Čas na optimistickou medicínu. Pohybuju se převážně na oddělení šestinedělí mezi zdravými novorozenci, které postupně po pár dnech přivítání na svět pouštíme i s maminkami domů. Všude kolem samé štěstí juch juch.

Chodím také k porodům, jak plánovaným, tak k císařským řezům a mám tu čest vzít si dítě po narození do náruče, ukázat ho nejprve mamince, poté tatínkovi a vyšetřit si jej. Pro ty, kteří děti mají asi nemusím psát, jak výjimečný tento okamžik je a pokaždé si říkám, jak je obohacující sdílet štěstí a emoce společně s rodiči.

Proto jsem se rozhodla, že nyní se chvíli budu věnovat tématu a nachystám pro vás takovou menší sérii článků o novorozencích.

Příchod na svět

Novorozencem jsme byli každý a to od okamžiku příchodu na svět po ukončený 28.den života. Ač se to nezdá, za tuto dobu jsme odvedli velký kus práce, především jsme se adaptovali na okolní svět. Jen si to představte, jediné prostředí co znáte, je těsno, tma, vlhko a tlukot srdce u maminky v bříšku. Najednou jste na světě a vyrovnejte se s tím sami.

Smysly

Každý zdravý novorozenec je vybaven škálou reflexů, potřebnou pro přežití, nejdůležitější z nich jsou pátrací a sací reflex (hledám prso, nacházím prso). Mají však vyvinuté smysly, které jim pomáhají orientovat se a reagovat na vnější podněty.

Sluch patří mezi jedné z nejlépe vyvinutých, miminko dává přednost zvukům řeči a okamžitě reaguje, slyší-li hlas o vyšší frekvenci, tedy ženský hlas, který by mohl signalizovat příjem potravy. Během prvních týdnů života se naučí rozlišit matčin hlas od jiných.

Čich hraje velkou roli při orientaci v prostředí. V jednom týdnu věku dokáže kojené miminko rozlišit vůni prsní bradavky své matky. Rozpoznává vůni matky, nikoli mléka samotného. Není asi velkým překvapením, že dává přednost chuti sladké před všemi ostatními. Novorozenec má více chuťových pohárků než dospělý.

Zraková ostrost je při narození nízká. Dítě začíná fixovat pohledem a sledovat podnět v zorném poli do dvou měsíců věku. Šilhání je u miminek běžné, mělo by ustoupit po třetím měsíci života.

Tohle byla taková malá seznamka s těma nejmenšíma, aby jste si dokázali představit, jak jste se asi v minulosti cítili. ????

Vítejte v jejich světě!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík