Shake it, shake it gently!

Na tento článek jsem vybrala trošku široko-filozofickou problematiku a to “jak utišit plačící miminko”, které je napapané, přebalené a zcela zdravé.

Není to jednoduchý úkol. Jak říká učebnice pediatrie: v prvních týdnech života je pláč hlavním prostředkem komunikace dítěte s okolním světem. Pláčem dítě reaguje, má-li hlad, mokrou plenku, strach, je-li unavení či přesycené podněty. Čas strávený pláčem v prvních dvou či třech měsících života narůstá spolu s tím, jak se zkracuje celková denní doba spánku. Po 12 týdnech věku pláče ubývá, neboť dítě se učí reagovat jinak – úsměvem, dotykem nebo dumláním.

Hlavně klid

Pláč novorozence

Tak jako je každý člověk jiný, jsou rozdílní i ti nejmenší. Často ke mně do ordinace přijdou rodiče s prvním miminkem, že pořád pláče, zda je všechno v pořádku. Naštěstí většinou stačí uklidnit rodiče a jakmile jejich drobeček zjistí, že se maminka usmívá, je s pláčem amen. V prvních týdnech života však může pláč rodiče znepokojovat, zvlášť u dráždivějších dětí. Pojďme to ale trošku globalizovat např. pro tatínky, kteří jsou sami doma a škála hlasitosti televize již nestačí přehulákat jejich drobečka.

Děloha bez maminky

Tipy jak utišit záchvaty pláče

Pokud je bod číslo jedna a to je „maminka v dosahu“ momentálně ze hry, následuje rada: napodobte miminku jeho přirozené prostředí a tou byla po celou dobu těhotenství děloha. Teď si asi říkáte jak mám proboha z našeho obýváku udělat dělohu? Obecně. Miminko nemá rádo ostré světlo a hlasité zvuky, pověstné “šššššššš” může napodobit tok krve v cévách, které dítě v bříšku vnímalo. Někde jsem četla, že alternativou je fén, či větrák a mnoho maminek mi potvrdilo, že když už neví z které do které, uspávají v koupelně. Miminkům obecně dělá dobře stísněný prostor, např. v zavinovačce a teploučko, rozbalení naopak pro ně může být nepříjemným šokem, při němž se dostaví pocit nebezpečí. Někdy se říká, že i mírný teplotní šok, může upoutat pozornost od pláče, ale pozor, platí to pro miminka, které jsou zabalené, je jim teplo, pouze třeba vyvětráme místnost.

Takhle raději ne!

Tohle se osvědčilo i u mého bratra, který když se narodil, měl novorozeneckou žloutenku. Maminka dodnes popisuje moment, kdy přišla do obýváku a můj malinký bratříček ležel při otevřeném okně nahatý namodralý na stole a dle jejích slov“chudáček už ani neplakal“. Ano jednalo se o fototerapii (k odžloutnutí) ordinovanou mým tatínkem a asi by bylo dobré zmínit, že se narodil 13.10., tudíž ne zrovna ideální čas na opalování. Ale důležíté pro naši teorii teplotního šoku je, že neplakalo! :))

Tip přímo od Vás:

Na závěr bych zmínila trik mojí kamarádky prvorodičky, která své děťátko přikrývá tričkem, aby miminko neustále cítilo její vůni a klidně spalo v postýlce i bez ní.

Máte také nějaký trik? Sem s ním ????

Připojuji jedno instruktážní video, které by mohlo být nápomocné – jak miminko uchopit a vrtět s ním, aby se utišilo. Pracovně jsem ho nazvala: míchání koktejlů. 🙂

2 názory na “Shake it, shake it gently!”

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík