Febrilní křeče

Dnes jsem se rozhodla psát o něčem co vypadá děsivě, ale ve skutečnosti to děsivé až tak není.

Co TO je a kdy se TO vyskytuje?

Febrilní křeče.

Febris je latinsky horečka, febrilní křeče jsou tedy logicky křeče vyskytující se při vysoké teplotě.  Postihují děti od 6 měsíců do 5let, z toho nejčastěji mezi 1.-2. rokem. Ač je teplota obranným mechanismem těla a medikace do teploty 38°C není zapotřebí, při horečce a rychlém vzestupu teploty nad 38 st. a více je třeba již aktivně teplotu srážet a tím  předcházet rozvoji  febrilních křečí. Časté opakování křečí by mohlo zvýšit riziko vzniku epilepsie a to už děsivé je.

O rozdílu ve zvýšené teplotě, horečce a metodách srážení si můžete přečíst zde:

Teplota hore, duchna dole!

Jak často se opakují a jak febrilní křeče vůbec vypadají?

Obecně febrilní křeče postihují tři procenta dětí a zpozornět byste měli, pokud jste v dětství sami prodělali toto onemocnění nebo se vyskytlo v bližší rodině. Jestliže se febrilní křeče objeví do oslavy prvních narozenin potomka, pravděpodobnost, že se objeví znova je zhruba 50%. V případě že se objeví později, je riziko opakování menší.

Samotné křeče mohou jednoho rodiče pěkně vystrašit. Dobrou zprávou však zůstává, že nepoškozují mozek, intelekt ani nervovou soustavu. Při rychlém vzestupu horečky si ji zprvu nemusíte ani všimnout, když v tom potomek ztuhne, event. se prohne do tzv. luku a symetricky se začne třást. Může mít přitom všem obrácené oči vsloup a promodrat. Dokonce můžete mít i  pocit, že nedýchá a nereaguje na nic okolo. Obvykle tento stav odezní do jedné minuty.

Co dělat pokud mi dítě začne křečovat?

  • Především se snažte zabránit poranění o okolní předměty, položte dítě na měkkou podložku a nechat volně vytékat sliny z úst. Nikdy se nesnažte do pusinky nic vkládat!
  • Pokud křeče trvají déle jak 5 minut, zavolejte číslo 155.
  • S nejvyšší pravděpodobností bude následovat krátký pobyt v nemocnici s vyloučením vážnějšího onemocnění např. infekce nervového systému.
  • Pozor! Nečekejte a volejte ihned rychlou záchranou službu pokud máte pocit, že dítě má problémy s dýcháním, popřípadě že se dusí. Také pokud křeče probíhají pouze na jedné polovině těla a ta druhá se vám zdá „ochrnutá“.
  • Zkuste si vzpomenout a po záchvatu změřte dítěti tělesnou teplotu, je to důležitý anamnestický údaj, který se lékařům bude určitě hodit.
     A co léčba?

U nekomplikovaných febrilních křečí je mnohdy důležitější léčba příčiny horečky, než léčba křečí! Ve většině případů není efektivní podávat tlumící léky (diazepam) preventivně při hořečnatých onemocnění nebo po proběhlých křečích, nezabrání totiž rozvoji další atace.  Existuje však skupina dětí, kdy se diazepam podává předem, vždy však na doporučení lékaře. Diazepam má však smysl vždy, pokud ho máte při ruce a jste dostatečně duchapřítomní na to, že jej podáte během pár minut, kdy děti zrovna křečují.

1 názor na “Febrilní křeče”

  1. Pingback: Domácí lékárnička – Blog Dr. Klárky

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík