Bez obalu!

Třídíte odpad a myslíte si jak jste dobří? Já taky a byla jsem patřičně hrdá na své nové třídící pytle, které jsem půl roku vybírala, dalšího půl roku jsem je platila, jelikož bytostně nesnáším internetové bankovnictví (a může za to celková cifra, která se zobrazí hned po prvním rozkliku vašeho účtu a i když se nechcete podívat, prostě ji vidíte!!), abych potom zjistila, že jsem vlastně úplný barbar protože nežiju bezobalu!

Můj celkem fešný (hned pochopíte proč píšu fešný) kolega z práce mi neváhal během ranní vizity v práci udělat přednášku o tom, jak žiju neekologicky a po hodinové deprivaci, kdy už jsem házela flintu do biožita, mi nabídl z plastové krabičky sušenou mučenku na uklidnění se slovy, že nikdy není pozdě začít. Slupla jsem ji jako malinu a představovala si, jaké je asi žít bez mého oblíbeného makeupu Estée Lauder, pudru ze Sephory a řasenky Korff… to mě vedlo k úvaze, že jsem fakt ženská a s hrůzou mě začaly napadat myšlenky, jak to ty ekoženy během cyklu asi dělají… jako za „starých časů“?

Kolega, kterého si jistě představujete v batikovaném tričku, houštím na hlavě, obličeji a ještě dále s přírodním odérem je naopak mladý udržovaný otec, dle obvodu paží evidentně sportovec, svěže vonící (na to jsem se obzvlášť zaměřila). Ale k jádru věci: Bezobalu je nezisková organizace, která v naší republice šíří projet Zero Waste, tedy předcházení vzniku odpadu. Tito lidé se snaží neprodukovat žádný (opravdu ŽÁDNÝ) odpad. A co deodorant? Jar na nádobí? Odličovací tampóny? Střílela jsem otázky jednu za druhou. I bez toho všeho se dá žít. Nakupovat chodíte do prodejny v centru Prahy s vlastním obalem – můžete si sebou přinést plastové krabičky, dózy, sklenice, látkové pytlíky, atd…. Mýdlo si vyrábíte doma a na odličování používáte plátěné hadérky a…..nelíčíte se.

Ano je to extrém, ale když se nad tím zamyslím, taky i my žijeme v extrému, kdy produkujeme neuvěřitelné množství odpadu. A mě to navíc dělá šťastnou, když vynáším koš a zbavuji se všech nepotřebných věcí. Tato myšlenka mě držela celý den i po cestě z práce, protože jsem si do té doby myslela, že tříděním odpadu dělám skoro maximum. Schválně se dívejte, pozorujte co všechno skončí v popelnici z vaší domácnosti.

19489628_10209296303193272_1160382887_n

Já například od té doby vynáším odpad stejně často možná méně, ale už u toho nejsem tak šťastná!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík