Zapomenutý slunný

Milovnice snědé kůže, taky chcete být pořád nejlépe celoročně „jako od moře“? Pokud se chystáte s prvním letním sluníčkem vystavit své tělo paprskům, zkuste věnovat i čas přípravě před samotným opalováním. Každý člověk svým odstínem pleti, barvou očí, vlasů spadá pod určitý fototyp a nebo se přinejmenším pohybuje na jejich rozhraní. Dle typu, který je nám dán částečně i geneticky pak lze orientačně odhadnout povahu kůže a riziko spálení.  Pozor, neznamená však, že afričanům (fototyp 4, tzn.ten nejvyšší) se rakovina kůže striktně vyhýbá!

Kožní fototyp se stanovuje na základě údajů od pacienta o obvyklé reakci kůže na sluneční záření začátkem léta – zhruba po 60minutách expozici slunci v poledních hodinách.

  • fototyp 1 Vždy spálen, nikdy neshnědne
  • fototyp 2 Vždy spálen, někdy shnědne
  • fototyp 3 Někdy spálen, vždy shnědne
  • fototyp 4 Nikdy nespálen, vždy shnědne

Dále se stanovuje pigmentový komplex. Zahrnuje stupeň pigmetace očí, vlasů a kůže. Čím je nižší tím je vyšší citlivost na ultrafialové záření, včetně zvýšeného nebezpečí výskytu kožních nádorů. Nejnižší pigmentový index mají lidé s ryšavými a blond vlasy, modrošedýma očima a světle pigmentovanou kůží s pihami.

19987544_10209449256297004_268801736_n

Pravda nebo mýtus?

Řada výrobků v tobolkách slibuje díky obsahu beta karotenu snadnější opálení a ochranu pokožky před UV zářením. Na tomto tvrzení je pouze část pravdy.  Krásnější opálení je relativní, protože karotenoidy napomáhají shnědnutí pokožky. Díky užívání beta karotenu a jiných karotenoidů se pokožka skutečně zabarví, avšak změna barvy nastane i bez působení slunečního záření. Zhnědnutí pokožky tedy není způsobeno aktivnějším pigmentem, ale díky nadměrnému ukládání beta karotenu v organizmu. Je tedy mylné se domnívat, že je tím pokožka lépe chráněna. Nejlepším zdrojem beta karotenu a dalších karotenoidů jsou potraviny, červené, žluté, oranžové ovoce a zelenina (mrkev, rajčata, paprika). Dostatek těchto látek obsahuje však i brokolice, špenát nebo petržel. Karotenoidy příznivě působí na stav a zdraví pokožky, vlasů, očí a zubů. Při vystavení UV záření mají ochranné účinky proti vzniku jaterních a starobních pigmentových skvrn, což je z kosmetického hlediska opravdu velmi žádoucí. V případě jejich nedostatku je pokožka suchá, drsná, vrásčitá, objevují se kožní problémy, suché a popraskané rty.19987623_10209449260617112_814027858_n

Tak to bylo z kapitoly slunce. Lze se opálit i jinak? A je to zdravé?

  1.   První možností se nabízí solárium – to je taková ta rakev, která díky UV záření mění lidi během pár minut v černoušky.

Dle světové zdravotnické organizace odpovídá 20minut v soláriu jednomu dni strávenému na pláži! Toto zařízení je zcela nevhodné pro děti a mladistvé do 18 let, dále pak i pro nejčastější skupinu uživatelů a to mezi 20. a 30. rokem, kdy uživatelé solária mají o 75% riziko vzniku rakoviny kůže než ti, kteří se mu vyhýbají obloukem. Ruku na srdce, znáte někoho kdo chodí jen na pár minut pro přirozené opálení? Já ne a před očima mám odbarvenou prsatou blondýnu s nepřirozeně hnědou kůží.

Když už se rozhodnete pro solárium, pečlivě vybírejte a dbejte na kvalitu, reference a výsledky testů. Divili byste se kolik podniků překračují povolené záření a tím ohrožují hlavně Vás.

  1. Samoopalovací nástřik a samoopalovací kabina

Rychlá cesta jak se dostat k opálené pokožce přesně v odstínu, který si vyberete. Na pokožku je aplikován samoopalovací roztok, který vydrží na kůži až deset dní. Proto pokud se chystáte na ples či jinou akci je tato metoda spolehlivá, aniž byste se museli bát flekatění, nepříjemnému zápachu či nepřirozeného odstínu. Výsledek je viditelný téměř ihned.

  1. Samoopalovací krémy

Samoopalování je vhodné pro ty, kteří mají problémy s opalováním na slunci nebo v soláriu, nechtějí nebo nemohou vystavovat pokožku UV záření, těhotné ženy a podobně. Obsahují aktivní složkou, která reaguje s aminokyselinami horní vrsvy pokožky, což způsobuje její zhnědnutí. Barva se nevymývá, ale postupně se olupuje z kůže. Tato procedura již chce trošku odvahy a zručnosti. Já sama jsem krémů vyzkoušela nespočetně, a nespočetněkrát jsem byla kropenatá jako slepice. O typickém pachu samoopalovacích krémech ani nemluvím. Nyní jsme narazila na cenově přijatelnou pěnu St.Moritz, která mi vyhovuje po všech stránkách. Důležité je se před aplikací vysprchovat a udělat si celotělový peeling – jestli nemáte po ruce, můžete si ho vyrobit z třinového cukru nebo logru od kávy. Po osprchování se pečlivě otřete ručníkem a nejsušší místa na těle namažte krémem (bez přídavků oleje – lokty, kolena, kotníky..). Poté si vezměte aplikační rukavice, v mém případě chirurgické rukavice, které kradu z oddělení a přípravek krásně vtírejte do pokožky, nezapomínejte na podkolenní jamky, vnitřní stany paží, boční strany trupu. Pozor na nadměrné zabarvení oných suchých míst, nejprve je vypněte/ohněte a potom aplikujte.  Počkejte až se přípravek dokonale vsákne a teprve potom se oblečte. Intenzitu si sama můžete regulovat, tím kdy se osprchujete, ideálně za 4-6hodin. Holení/depilace by mělo být provedeno do 24hod před nebo po opalování. Vždy buďte bez make-upu, deodorantu a krému.

Pozor! Samoopalovací krémy ovšem nemají stejné účinky jako běžný opalovací krém takže pokud se chystáte na sluníčko, používejte ještě i běžné přípravky jako ochranu proti UV záření.

moritzTak co, už víte jakým způsobem se po přečtení tohoto článku zařadíte mezi africké kmeny? 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík