Nožka jako přistávací dráha

Trápí Vás představa, že Vaše dítě bude mít plochou nohu? Nebo vás to netrápilo do doby, než jsem vám vnukla tuto myšlenku?
Pokud to druhé tak se omlouvám.
Ale dokud jako rodiče máte tu moc, zasáhněte!
Tímto se omlouvám svým rodičům, kteří si na mě nedošlápli a místo toho mi celá studia pravidelně dávali peníze na koupi kvalitní obuvi ve smyslu (kožené, nejlépe zdravotnické s ortopedickou vložkou) a já díky tomuto pravidelnému příjmu vlastním sbírku (minimálně) deseti párů diskotékových „šteklí“ všech barev, se kterými tramvaj do práce rozhodně nedoběhnu.

Na úvod je však dobré říct, že plochá noha se dá rozpoznat nejdříve od třetího roku života, kdy do šestého se stále ještě může tato diagnóza „zvrtnout“. Proto maminky kojenců a batolat neděste se, opravdu každé miminko má na plosce tukový polštář, který ač je klenba vyvinutá od narození, nedává možnost ji rozpoznat.

Jaká může být příčina ploché nohy?
Není úplně dobře známá…ale přesto by se pár důvodů našlo..
1. snížená pevnost vazů, kloubního pouzdra + genetické faktory
2. obezita, tím se nemyslí “nevinné” faldíky každého dobře papajícího miminka. Pravou obezitu vám nejlépe ukáže percentilový graf, do něhož se zadá věk, výška i váha – na tuto “nadprůměrnost” by vás měl upozornit praktický lékař při běžné preventivní prohlídce.
3. nošení nevhodné obuvi – spektrum je poněkud širší než moje sbírka šteklí…

Jak se projevuje taková plochá noha?
1. nebolí!!! samotná ploska určitě ne, obézní děti nebo náctiletí však mohou pociťovat “snáze unavené nohy”, popřípadě bolesti na vnitřní straně chodidla, které přecházejí vzhůru na lýtko
2. asymetricky opotřebená obuv
3. zkrácení lýtkového svalu,  které vede ke špatnému postavení nožky (špičky směřují k sobě) či vadný stereotyp chůze

Na tento problém Vás může upozornit praktický lékař, ortoped či pedolog (specialista na péči o nohy).
Ten nejjednodušší test, který zvládnete i doma, pokud tedy nevlastníte rentgen ve skříni je, že se dítě postaví, dá si nohy do jedné roviny na šířku pánve a stoupne si na špičky. Měla by se mu zvýraznit klenba na vnitřní straně nohy a patičky pokud přirozeně ve stoji směřují k sobě, se narovnají nebo mírně vybočí.

Na závěr to nejdůležitější, jak se můžeme bránit.
Plochá nožka se většinou léčí konzervativně (jinak řečeno chirurgové tady mají útrum).
V první řadě stojí již zmiňovaná kvalitní obuv, která drží nožičku ve správném postavení, nejlépe s fixovanou patou.
Pokud už přihořívá, je dobré podívat se po dětských ortopedických vložkách, které dnes dokážou zhotovovit vašemu dítěti na míru tzv.termoplastické vložky. Ty podporují vnitřní klenbu a zároveň brání patičkám směřovat k sobě.
Cvičení – pokud se vaše malá ratolest k chůzi nemá, nenuťte ho, nezkoušejte různá hopsadla, až když se samo staví, určitě mu prospěje chůze naboso po přirozeném terénu – jako je např. tráva.
Nohám prospívá cvičení formou hry, kdy se dítě snaží nohou uchopit předmět např.tužku ze země či kreslení nohou v písku a je jen na Vás jaké pravidla hry to budou. 🙂
A na konec jedna rada – pokud se jedná o dospívající dívku- nedávat příspěvky na boty!:))) Od 25 roku už zase můžete, docela by mi to teď bodlo a klidně bych si ty kožené s ortopedickou vložkou už koupila.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík