Osteopatie

U nás v republice je jméno této metody spojené s jistou dávkou nedůvěry. Ve světě však osteopatie znamená běžně dostupnou formu pomoci a osteopati jsou na úrovni srovnatelnou s běžnými lékaři. Snad i proto je jejich péče částečně hrazená ze zdravotního pojištění a lidé k nim chodí na doporučení zdejších lékařů.

Osteopatie je jednou větou nebolestivá manuální terapie, kdy pomocí jemných manipulačních technik spočívající v stlačení přesně daných bodů na těle, dokážou osteopati odblokovat především mechanické překážky kosterní soustavy a dopomáhájí tak systému, který umožňuje v těle pohyb (svaly, klouby, vazy), aby pracovaly tak nějak víc s radostí a s menší námahou.

Proč tedy o ostepatii píši, když vlastní zkušenost s ní nemám?

Jednou večer mi moje blízká kamarádka žijící v Německu začala vykládat o svém prvním porodu, který musel být pro klesající ozvy miminka přerušen a holčička musela být bleskurychle narozena pomocí císařského řezu. Dále jsme se během hovoru dostali na osteopatii, která mě do té doby moc nezajímala. Mimo jiné osteopatie v některých individuálních případech podporuje teorii , že děti narozené sekcí nikoliv priřozeně vaginálně, neukončily svůj nitroděložní vývoj prvním kouknutím na svět, ale o chvilku déle jim to trvá než se aklimatizují a někdy potřebují pomoct.  Například nejsou zcela uvolněné, zatínají pěstičky, nepřirozeně se pořád protahují, otáčí hlavičku stále na jednu stranu, atd….

A když nad tím zauvažujete je to logické, dříve, než existovaly císařské porody, dítě se narodilo přirozeně nebo bylo i s matkou odsouzeno k smrti. Což je díkybohu dnes už minulost. Přesto je porod sekcí určitý nepřirozený zásah do těla a pro miminko neobvyklá forma příchodu na svět.

Dokonce i pediatři na první preventivní prohlídce v Německu dokáží rozpoznat blokádu miminka a doporučí návštěvu osteopata nejen po císařském řezu, ale třeba i po těžkém vaginálním porodu nebo pokud je dítě nadměrně uplakané, chce pít pouze z jednoho prsa z důvodu krční blokády. Dokonce i střevní koliky  dokáže „odstranit“ jemným pohybem prstů po bříšku miminka, což se s klasickou masáží doporučovanou u nás vůbec ničím nepodobá. No schválně když Vás ukrutně po jídle bolí břicho,vybrali byste si klasickou masáž nebo jemné stlačení nenápadných bodů na těle, po kterém se vám naráz uleví?

Jak už to bývá, maminky někdy vycítí u svého miminka více než je pro okolí viditelné. Kamarádka také měla pocit, že by měla své holčičce nějak pomoci, protože se necítí ve své kůži, proto ji k osteopatce vzala. Ta s ní ve vzduchu otáčela tak, jako by procházela porodními cestami a poté pomyslně vyšla na svět. Holčička po celou dobu až překvapivě spolupracovala jako by sama celému procesu dopomáhala. Konec celého procesu zakončilo miminko  výkřikem přesně takovým s jakým děti přichází na svět a hlásí, že už jsou tady.

Můžete tomu věřit a nemusíte, hlavní je efekt spokojeného dítěte a šťastné maminky. Osteopatie jistě nevyléčí všechno, ale evidentně může pomoci.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík