Očkování proti rakovině děložního čípku, ryze ženská záležitost?

Před pár lety velký boom, dnes již docela rutinní součást prevence pro mladé dospívající dívky. Na mé státnici z gynekologie u každého studenta na závěr zkoušení zazněla otázka: jste očkován/očkována Cervarixem či Silgardem (název vakcíny)? Ženská část odpověděla jednotně ano, mužská zase jednotně ne. Tehdy mě to donutilo zamyslet se, proč se ptají i kluků, teda jenom do té doby než jsem dostala index a mohla jít slavit.

Ne že by mužské tělo ukrývalo někde něco podobného děložnímu čípku, ale trik tohoto očkování je v tom, že dokáže ochránit před některými typy lidského papilomaviru HPV- což je velmi rozšířená „škodná“, která může napadnout jak ženy tak muže, dokonce i děti!  Výsledkem nákazy jsou pak genitální bradavice, infekce konečníku a byla zjištěna souvislost s některými typy rakoviny hlavy, krku a penisu. Dobře, už dost bylo strašení a já  v rámci estetiky svého blogu slibuji, že fotodokumentaci přidávat nebudu!

Koho teď napadla myšlenka, že se ho to netýká, dovolte mi, abych ji vyvrátila. Pohlavní styk k nákaze není vůbec nutný, na druhou stranu uznávám, že při člověče nezlob vám nic nehrozí. K infikování však stačí genitální kontakt či přenos dráhou ruka-pohlavní orgány, ústa-pohlavní orgány. Kondom jako ochrana? Ani ten bohužel nepokryje vše, HPV se nachází  i na místech jím nekrytých (pokud si to právě teď tyto místa představujete, nejste jediní).

Neriskujte, přesto že většina z infekcí způsobený touto potvorou spontánně vymizí, může mít i nepěkné důsledky (viz odstavec, kde straším).

Planá slova, my chceme fakta. A tady jsou.

  • Genitální bradavce se v průběhu života projeví nejméně u 1 z 10 lidí.
  • 80% žen i mužů se v průběhu života HPV virem nakazí, často však nemá žádné příznaky, takže ani neví, že jsou nakažení. Vývoj od infekce do rakoviny může trvat až 15let, takže za hříchy z mládí můžeme ještě pořádně v budoucnu zaplatit.
  • Každý rok v České republice je nově zjištěna rakovina děložního čípku u 1000-1100 žen.
  • Průměrný věk diagnostikování prvního výskytu genitálních bradavic je 28 let.
  • Každých 20 hodin umírá jedna žena na rakovinu děložního čípku.

Pokud chtějí rodiče své děti uchránit nabízí se dvě možnosti – přimět je k sexuální abstinenci, což se mi zdá mnohem těžší než jim píchnout Cervarix či Silgard. Zde platí heslo: později nemusí být včas! Je důležité chránit vaše děti vakcinací proti HPV dostatečně brzy (ještě před začátkem sexuálního života), vytvoří si tak tu nejlepší ochranu do budoucna. Vakcína je určená pro děti od 9let. Na očkování chlapců přispívají některé pojišťovny, pro dívky mezi 13.-14. rokem je očkování hrazeno z prostředků zdravotní pojišťovny.

Pamatujte, svým dětem nemůžete zabránit aby vyrostli, ale můžete je ochránit. 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík