Hello spring!

První jarní den je sice „až“ zítra, přesto když vyjdete ráno z domu na ulici a nadechnete se, v nose vás nic mrazivého neštípe. Spíš si pomyslíte, že ten péřový kabát co máte na sobě, bude třeba zazimovat. A začnete se těšit na nové tenisky, které vytáhnete jakmile poslední zbytky špinavého sněhu roztají a chodníky budou suché, dávajíc najevo, že je načase odhalit kotníky. Tak jak se probouzí příroda po zimě, probíráme se i my. A co si budeme povídat, bývá někdy obtížné se dostat do tempa. Časopisy mění titulky z hubnutí po vánocích na jarní detox a každý z nás přemýšlí, jak a z čeho načerpat energii. Asi neexistuje jednorázový způsob, teda pokud se zrovna nechystáte na měsíční dovolenou do teplých krajin. My pracující smrtelníci si musíme poradit v našich krajinách sami

Možná máte pocit, že jste se na zimu trošku obalili tukovými izolanty aniž by jste jedli hůře či více. Je načase udělat změnu ve svém jídelníčku a odlehčit tak svému tělu i ručičce na váze. Není potřeba se tolik prohřívat zevnitř jako v zimě, do jídelníčku začínejte zařazovat čerstvou zeleninu, ovoce a nebojte se lehčích vegetariánských jídel zejména k večeři.

O chůzi už byla několikrát v předchozích článcích řeč. Vyzvěte na souboj jarní únavu a jako zbraň použijte pohyb! Je jedno jestli půjdete pěšky do práce nebo si zajdete odpoledne do posilovny. Mně osobně pomáhá cvičení jógy – krásně protáhne tělo a dodá mi energii do dalších dní.  Navíc, když mám každý týden pravidelnou lekci, pokaždé se na ni těším a mám ji za odměnu po práci.

17439807_10208537504503779_1119797869_n

Větrejte! Čerstvý vzduch zabraňuje usazení plísním v bytě a navíc prospívá vašim průduškám.

Najděte si zdravý jednoduchý rituál, který budete dodržovat! Ať už půjde o jeden kousek ovoce denně, zeleninový salát jako přílohu k večeři, 20minutovou večerní procházku…prostě cokoli! Jeho dodržování vám bude přinášet radost.

Dbejte na dostatek spánku. Existuje lepší pocit než být plný energie? Těžko a nebo je jich málo, takže pokud musíte ráno brzy vstávat, uléhejte včas a dodržujte spánkovou hygienu (článek o ní již příště!!).

S prvním sluníčkem oprašte krémy s ochranným faktorem. Jarní sluníčko je zrádné, hřeje méně než to letní, ale kůži škodí stejně.

Nakonec jedno pořekadlo našich babiček: „Děti je tady jaro! Oblékejte se!“

A měly pravdu. S příchodem jara přicházejí děti na pohotovost s rýmou, kašlem a prochladnutím ve velkém. Mylně totiž mají pocit, že je nejvyšší čas odložit péřovou bundu hluboko do skříně a vytáhnout jarní bundičku. Všichni se na tento moment těšíme, ale dle našich babiček bychom tuto chvíli prostě neměli uspěchat.

Jak bojujete s jarní únavou vy? Máte nějaký osvědčený recept, který vás zaručeně probudí ze zimního spánku?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík