Každodenní chleba

Protože mám ráda rituály a jejich dodržování mi přináší uspokojení, přidala jsem si jeden večerní do svého života.

Když se nad tím zamyslíte, rituály jsou skvělá věc. Vnáší do života řád a dodržováním pravidel si nevědomky budujete disciplínu, někdo i paměť! :-) Člověk má vnitřní jistotu, že i když celý den stojí za nic, čeká na vás maličkost, kdy se věnujete jen sami sobě a kterou vám nikdo nemůže vzít. Protože jsem ze včelařské rodiny a přivdám se nejspíš do rodiny vlastnící několik rojů, bylo mi doporučeno užívat pár kapek propolisu každý den. Včely medonosné jej tvoří z pryskyřice stromů, květového pylu, k němž přidávají malé množství svých slin. Prostě mňamka!

Traduje se, že včelí tmel neboli propolis patří k nejstarším lékům světa. Je to antibakteriální látka o velice bohatém složení s příjemnou aromatickou vůní. Na výběr je hned několik forem k užití – mast, tinktura, mléko, emulze nebo třeba směs.

Pozor! Použití propolisu musí být schváleno lékařem, jelikož existuje reálná možnost alergické reakce či předávkování. Před první dávkou je vhodné provést expoziční test, tedy nejprve naneste malý vzorek na předloktí a vyčkejte min 48hodin, zda vaše tělo nezareaguje.

Teď ale k léčivým vlastnostem, které jsou opravdu rozsáhlé. Tím nejjednodušším způsobem jak ho lze užít je naředit pár kapek propolisu s vodou a vypláchnout dutinu ústní. Jeho antibakteriální vlastnost zaručí efektivní dezinfekci, zmizení aft a zneškodní zápach z úst. Ve směsi s medem pomáhá zmírnit projevy astmatu u dětí, dospělým mírní stavy nervozity, komplexně posiluje organismus a dodává energii.

V kosmetickém průmyslu se těží z obsaženého cystinu, který podporuje růst vlasů. Kůže je naše vizitka, a tedy i tady má včelí tmel uplatnění, postačí pár kapek tinktury na akné či mast na ekzém a můžete se opět chlubit pokožkou ze sametu.

Propolis lze u dětí užívat po poradě s pediatrem nejdříve od dvou let, vhodné jsou zejména baby produkty s jemnějším složením, které seženete v lékárně . Při pravidelném užívání posiluje imunitu, pokud ho dáte do tekutiny určené k inhalaci, zmírňuje kašel.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli rituál, pomůže vám zejména ten, na který se budete celý den těšit a který vás pohladí na těle či na duši.

Máte nějaký takový?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík