Na trh s kůží?

Jeden z dubnových týdnů jsem strávila u praktického dětského lékaře a užila jsem si lišící se spektrum pacientů oproti „běžným“ nemocem na klinice. Velká část potíží se točila okolo suché kůže a války s dokrmy. Vzhledem k velkému ohlasu veganů na minulý masový článek se teď tiše zanořím jako Titanic do jednoho z póru kůže, abych zabránila extrémním výkyvům své tepové frekvence po celý příští týden při čtení ohlasů.

Dětská kůže se liší od té naší dospělé a proto k ní musíme přistupovat malinko jinak. Zvlášť u novorozenců je tato bariéra mezi vnitřním a vnějším prostředím nevyzrálá a poměr mezi plochou a hmotností je až 5x větší než u dospělého ve prospěch plochy!! (Příklad pro ty, jejichž znalosti z fyziky končí těsně před výpočtem obsahu: když natřeš svoji ruku a ruku miminka stejným množstvím, tak u tebe se vstřebá méně vzhledem k celkové ploše). Navíc dětská kůže má sklon se vysušovat.

Existují celkem 3 základní kožní „problémy“ u dětí do dvou let, které zasluhují zvýšenou péči.

  1. 1.seborhoická dermatitida- což jsou nažloutlé šupinky ve vlasové části, které obvykle vymizí do jednoho roku věku nebo se u predisponovaných jedinců „rozjedou“ do atopického ekzému.
  2. 2.opruzeniny- už tohle slovo ve mě vyvolává nepříjemný pocit. Horko, pot, moč, stolice a to všechno v kožních záhybech… a bolí to.
  3. 3.atopický ekzém – chronické svědivé onemocnění alergického původu, které má dědičný podklad. Pozor!
    Přitom se v rodině nemusí vyskytovat alergik.

Než si koupíte nějaký krém, zkuste si vyžádat v lékárně či u vašeho pediatra vzoreček, nikdy nevíte jak kůže bude reagovat.

18191413_10208823432291795_717085866_n

Tento článek není o specifické léčbě kožních onemocnění, spíš jen o tom, jak je důležité udržovat kůži vláčnou, hydratovat ji a tím posílit její obranyschopnost. Ať už máte viditelně „suché“ miminko či ne, určitě každý den koupejte pár minut. I když se v posledním době setkávám s názorem některých mladých maminek, „že dítě není třeba denně koupat, dostačující je ho jen otírat a koupat max 2x týdně“, tak nejsem zastánce této alternativy. I malé miminko je třeba vykoupat jednou denně, nejĺépe před večerním krmením a uložením ke spánku.Voda by neměla být moc teplá, bohatě postačí teplota lidského těla popř. o malinko teplejší. Při omývání dbejte na důslednou hygienu kožních záhybů. Mýdlo by mělo být aplikováno neparfémované, u „sušinky“ navíc s krémovou či olejovou složkou. Po úmytí používejte měkký ručník a sušte tzv.pijákováním ne drhnutím, zabráníte tak poškozování kožního krytu. Do tří minut pak pokožku promastěte v tenké vrstvě, aby byla krásně hebká.

Volba přípravků záleží na vašich zkušenostech a zvyklosti. Jelikož jsem sobotu trávila tříděním vzorečků své oblíbené Biodermy, doporučuji právě tu. Jedná se o lékárenskou kosmetiku, kterou seženete i na internetu. Mě na ni navedla před lety moje kožní lékařka, když mě trápila problematická pleť. Od té doby se k ní pravidelně vracím a zejména micelární voda je pro mě zázrakem, bez kterého nevyjedu na žádnou dovolenou. Tato kosmetika se sice neřadí k nejlevnějším, ale stačí malé množství a dlouho vydrží. Navíc je hypoalergenní a dobře snášená, neznám nikoho, komu by udělala na kůži paseku ba naopak.18136079_10208823432171792_830412252_n

Vyrábí se několik řad, z nichž ABC je určena právě pro dětskou pokožku, kde zejména oceňuji jako třešničku na dortu- bioderma perioral pro „dudlíkové děti“, což je mastička hojící vyrážku tvořící se kolem úst, zejména pod dudlíkem nebo třeba po přisátí k prsu. 18136457_10208823432371797_294561687_n

Dále v této řadě najdete

přípravky na odstranění či prevenci opruzenin, nedráždivé sprchové gely pro každodenní koupání a vše další pro péči o dětskou kůžičku.

Řada Atoderm je určena pro suchou a velmi suchou pokožku, vhodná jak pro děti, tak pro dospělé a pacienty se sklonem k atopickému ekzému. Vše si lze na kombinovat dle potřeby.

Tak neváhejte, krémujte, protože nejen oči, ale i kůže je takové velké okno (tedy spíš vitrína) do duše!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík