Mazání, mazání to ti kůži zachrání

Máme tady druhý článek tentokrát zaměřující se na správnou fotoprotekci!

Lidé mají někdy tendeci zapomínat na ochranný faktor už jen proto, aby byli co nejvíce opálení. Pokud chcete předejít rychlému stárnutí kůže, vráskám, bolestivým spáleninám, pigmentovým skvrnám či daleko horším věcem čtěte prosím dále. Nechci Vás strašit, ale kůže jakožto největší orgán (ano orgán!) lidského těla má výbornou paměťovou stopu – jakmile se jednou spálíte, docela dobře si to pamatuje a dalším spálením tuto informaci v kůži neustále “přiživujete”.

CAVE! časový horizont zde nehraje velkou roli. To že my si nepamatujeme, jak jsme po všech čertech sháněli před lety panthenol a nakonec se snažili kůži zchladit alespoň bílým jogurtem, neznamená, že si to naše tělo nepamatuje. Ba naopak a v těch nejčernějších snech si můžete zadělat na rakovinu kůže (bohužel není to nemoc, kterou straší všechny reklamy na opalovací krémy, ale nemoc s častým výskytem, před kterou je nutno mít respekt). Je dokázáno, že více než chronické opalování je nebezpečné pro vznik melonomu (=rakoviny kůže) spálení v období, kdy je kůže nejcitlivější – tedy v prvních zhruba 18 letech života.

Co se týče našich dětí, jejich kůže je o něco tenčí než u dospělého člověka a sluneční záření skrz ní proniká opravdu “ve velkém”.  Pro větší děti zhruba od tří let, můžeme používat stejné opalovací krémy, jako pro nás, lepší jsou však ty určené přímo pro děti bez parfemace, alkoholu a konzervačních přísad, jsou zároveň voděodolné a s vyšším faktorem. Nikdy však nezapomínejme namazat dítě alespoň půl hodiny před tím, než půjde na sluníčko, aby se krém pěkně vsáknul a začal účinkovat. Pokud máte problém, že vaše ratolest hned po snídaní či se snídaní skáče do bazénu, mazejte s dostatečným předstihem, klidně již po probuzení v posteli. 🙂 Nebojte se krém vrstvit po celý den (nejlépe každé 2-3hod), zvlášť po koupání, kdy se účinek prostředků zase o něco sníží. Pokrývky hlavy jsou u VŠECH dětí neodmyslitelnou součástí a pitný režim je třeba hlídat, protože vody se z takového malého tělíčka odpařuje opravdu dost. Dbejte na to, aby byly chráněny nejvíce náchylné části těla jako jsou – oči, tváře, nos, uši ramena a záda pomocí trička či kšiltu.

A teď přichází na řadu ti nejmenší. Pro ty jsou pravidla hry trošku jiná a pokud netoužíte mít doma černouška bubu, vydejte se co nejrychleji do lékárny či drogerie pro minerální opalovací krémy – skládající se především z oxidů titanu a zinku. Poskytují našim nejmenším mechanickou ochranu a to doslovně. Oproti tomu chemický, tedy běžný opalovací krém absorbuje UV záření do kůže a přemění jej na neškodné frekvence. Minerální krémy jsou díky své izolační schopnosti vhodné i pro větší děti, či lidi s citlivou pletí, protože nemohou pokožku dráždit ani alergizovat, což se u chemických filtrů (tedy běžných opalováků) nikdy nedá zcela vyloučit. Princip je takový, že přes vrstvu minerálu se sluneční paprsek nedostane ke kůži Vašeho miminka. Nevýhodou však zůstává, že tuto minerální bariéru musíte častěji opakovaně nanášet.

Mám jeden poslední tip již pro maminky! Já si poslední dobou zamilovala kokosový olej a bambucké máslo. Kokosový olej je výborný na promašťování po opalování, zklidňuje pokožku a krásně hydratuje. Bambucké máslo používám i při opalování a přesto že jsem “typ černošky ryze českých rodičů” nikdy nezapomínám na ochranný faktor minimálně SPF20.

18870704_10209092437016745_1426318373_n

1 názor na “Mazání, mazání to ti kůži zachrání”

  1. Pingback: Není mrtvé jako mrtvé – Blog Dr. Klárky

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík