Za sluncem do daleka

Začíná období, kdy se rodiče v ordinacích ptají od jakého věku je vhodné vzít dítě poprvé k moři. Žádný příručka, poučka ani pravidlo neexistuje. Matně si vzpomínám si na svou první dovolenou u moře.. Byly mi tři roky a jeli jsme favoritem do Chorvatska. Leželi jsme s bráchou na zadních sedadlech a nejvíce se těšili až budeme stát ve frontě aut na hranicích a pořád jsme rodiče prosili o probuzení, abychom „tu onu událost!“ náhodou nezaspali. Zaspali, díky bohu. A to je vlastně to jediné co si z dovolené pamatuji, takže to je důkaz, že těm nejmenším je celkem jedno jestli se koupou na Macháči nebo u Jadranu.

Obecně se však doporučujeme vyčkat do prvních narozenin. Pokud si však maminky nedokážou léto bez pláže představit, je třeba položit si pár otázek při výběru destinace a plánování dovolené.

  • Kde budu hledat pomoc, když moje dítě onemocní?
  • Domluvím se v cizí zemi s lékaři či domorodci?
  • Co mohu udělat pro to, abych předešla komplikacím v podobě nemoci?

Hned při zodpovídání první otázky je zřejmé, že se nám bude hledat pomoc snadněji v evropských státech než kdekoli jinde, zejména pak státech afrických. Přeci jen jsme zvyklí na určitý systém zdravotnictví, který se v Řecku, Chorvatsku, atd. moc neliší od našeho, oproti takovému Egyptu, kde asi těžko budete Arabovi domlouvat, ať Vás hodí z hotelového rezortu do nemocnice v Hurghadě.

Znalost cizí řeči je při výjezdu bezpodmínečná, když neumíte požádat o pomoc, zachrání Vás jedině tlumočník, kterého nezapomeňte proto přibalit sebou. Třeba se ve volné chvíli dá zaměstnat jako chůva a Vy budete mít klid.

Většinou každý zodpovědný rodič se bojí o své dítě už předem. Dobrou zprávou je, že může preventivně zasáhnout!

Dodržujte pár základních pravidel a ušetříte si spoustu starostí:

  1. Používejte pro své děti opalovací ochranné prostředky pro ně přímo určené (jaké? o tom bude můj další článek)
  2. Nevystavujte děti přímému slunci mezi 11-15 hod
  3. Nepřehánějte to s klimatizací a dávejte pozor, ať děti “neofukuje”
  4. Dbejte na pitný režim-voda,voda a zase voda
  5. Pozor na letecké zájezdy – malé miminko s rýmou si samo od zalehnutých uší nepomůže a vy mu je za něj neprofouknete. Potom se k jeho trápení může potrápit celá paluba.
  6. Snažte se dítěti zachovat režim na které je zvyklé a používejte co nejméně náhrad za věci, které Vašemu dítěti prospívají
  7. Myslete na to, že vždycky bude lepší jet mimo hlavní sezonu, kdy se ubráníte nejvyšším denním teplotám a také přemíry lidí

Já sama co si jen vzpomínám jsem na dovolené prožila neštovice, zánět středního ucha, střevní chřipku a pár drobných úrazů… musím ale pochválit své rodiče, že to zvládli s grácií. 🙂

Přeji Vám šťastnou ruku při výběru dovolené, ať už jedete s dětmi či bez ????

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík