Are you up for the challenge?

Co říkáte na  30denní výzvy, které poslední dobou hýbou světem potažmo facebookem?

Pustili jste se už do nějaké? Např. 30dní dřepování nebo 30dní bez alkoholu? Ano jeden měsíc se dá celkem snadno vydržet. Ale většinou, když výzva skončí bez ohledu na viditelný výsledek, přestáváme plnit úkoly, protože přeci už nemusíme. JENOM můžeme.

I já jsem se do jedné takové – dokonce dvouměsíční výzvy-zapojila a to v rámci diplomové práce studentky fyzioterapie. A protože k vysokoškolákům stále chovám hluboký soucit (přeci jen rány z proučených let jsou ještě nezhojené), rozhodla jsem se posloužit jako proband a to dokonce v období vánočních svátků! A řeknu vám, že někdy bylo opravdu těžké s plným břichem cukroví nevzdat to a jít cvičit, nebo ještě hůř vzdát to a přiznat to ten den kolegyním, které do toho šly se mnou.

Ve výzvě se jednalo o cvik anglicky tzv. plank neboli lidově „prkno“. Jedná se o komplexní cvik, při kterém se zapojuje více svalových skupin (zádové, ramenní, stehenní,…), především se však zaměřuje na pevný střed těla včetně hlubokých svalů břišních. Celý experiment začal tím, že jsem první den šla na přeměření své stability, kdy jsem se zavěsila do popruhů připomínající padákovou výstroj.  V zavřené kukani stojící na jednom místě jsem se snažila naklánět různými směry a dostat panáčka pohybujícího se přede mnou na monitoru do krajních poloh a u toho všeho nespadnout. Poté následovala těžší varianta s pěnovou podložkou pod chodidly, která ztěžovala celou situaci a že se padalo opravdu hodně. Sama o sobě vím, že i když cvičím jógu a chodím na různé skupinové lekce cvičení, nejvíce mi dělají problém cviky stabilizační a nemám je z duše ráda.

woman plank

Můj úkol byl následovný – cvičit každý den „prkno“ a postupně prodlužovat dobu výdrže o 5s/den. Postupně jsem se dopracovala ke 2min 45s a šla znovu na přeměření. Výsledky byly opravdu vidět, panáčka na monitoru jsem dostala bez větších problémů do krajních poloh a ještě k tomu bez pádu. I v běžném cvičení mi to pomohlo, protože snáze udržím stabilitu (někdy teda! ) a cítím se pevněji nohama na zemi. Břišní svaly sice vyrýsované nemám, ale jakmile zpevníte ty hluboké, nebude se bříško tolik vyklenovat, např. po přejezení.

Pokud byste se rozhodli zrovna pro tuto výzvu je důležité naučit se správnou techniku cviku.

  • nejdříve přejděte do základní pozice pro klasické kliky
  • pokrčte ruce a přejděte do pozice na loktech. lokty mějte položené přímo pod rameny
  • srovnejte se v zádech a zpevněte celé tělo (hlavně břicho a hýždě)planks1
  • dívejte se do země tak, aby hlava byla v prodloužení páteře
  • vydržte v této pozici bez toho, abyste se začali prohýbat
  • jakmile se začnete prohýbat vložte do stanoveného limitu 5-10s pauzu!
  • cvičte na tvrdém podkladu, můžu říct z vlastní zkušenosti, na gauči je to mnohem snadnější!! 🙂

Plank už necvičím každý den, ale jsem ale ráda, že jsem si to vyzkoušela a do této výzvy bez váhání šla. Byla to sranda a vanilkové rohlíčky se na mě podepsaly o něco méně než obvykle! A jedno ponaučení z toho také vyplynulo : lepší je vždy měsíční předsevzetí než to roční.Comfort Zone/ Challenge Sign Concept

Budeme totiž za hrdiny, že to vydržíme každý měsíc znova!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík