Pleť – naše vizitka

Nejen čisté boty a pěkné zuby, ale i pleť je to, co vystavujeme každý den na odiv široko daleko. Někdo má to štěstí, že celý život vypadá jako porcelánová panenka, „my uheráci“ ale víme své.
Všichni z nás, co jsme si prošli obdobím puberty asi z vlastní zkušenosti můžeme potvrdit, že právě v tomto čase dochází k nadprodukci mazu, ten ucpává póry, čímž se tvoří příznivé prostředí pro bakterie, které si na naší pleti začínají dělat diskotéku. Až 90% teenagerů trápí pupínky (zbylých 10% tímto vyzývám k minutě ticha za naše beďary), s překonáním tohoto bouřlivého období se procenta sice snižují, bohužel ne k nule (nyní prosím hodinu ticha za moje beďary, které mě trápí ve 25letech).
Dřív než poběžíme k panu doktorovi a je jedno v jaké fázi života se právě nacházíme, měli bychom si sáhnout do svědomí co se týče správné životosprávy a dodržovat pár základních rad:

1. Pravidlo prvé – obličej zbytečně nepřehlcujme přípravky – mycí gel, na to odličovací vodu a nakonec to zaplácneme krémem. Pro jistotu každý večer nějakým jiným.. Zásadou zůstává méně je někdy více a jedna čistící vrstva na hodně mastnou pleť většinou úplně dostačuje.
2. Pravidlo navazující na přechozí pravidlo – nepřehlcovat neznamená nečistit! Večer od “hrubé špíny” je nejlepším pomocníkem mycí gel. Po ránu pokaždé! (protože i přes noc se pleť zanáší) používat k očistě micelární vodu, či jiné tonikum, které krásně stáhne póry a pleť je potom připravená nás reprezentovat po celý den.
3. Při mytí buďte šetrní a na osušení používejte čisté ručníky. Nezapomínejte omýt po každém sportu či upocení problematické partie, „v terénu“ vám skvěle poslouží navlhčené ubrousky bez parfemace.
4. Dejte přednost lékárenské kosmetice, pro mastnou pleť je většina řad označená zelenou barvou. Je možná sice trošku dražší než ta v drogeriích, ale investice do kůže se vždycky vyplatí a zub času se na vás nepodepíše tak rychle. 🙂
5. Když se obličej nadmíru mastí, nepřimašťujte!! Žádné krémy! Jestli se my mastňáci něčeho opravdu nemusíme bát, jsou to vrásky. Jakmile se dostaví pocit “suchosti”, který jsem já osobně v životě neměla, potom ano, potom mazat!
6. Šestý bod je ryze pro ženy. Ranní rituál. Báze pod make-up bez oleje je můj každodenní chleba, používám NYX Pore Filler – naprosto úžasná záležitost, jemné hrbolky se na čele krásně vyhladí a všem tvrdím, že to tak mám od přírody! Na ni nanesu make-up v pudru, který můžete vidět na fotce a jsem vysmátá (rozuměj matná) po celý den.
7. Během dne i noci, prostě nikdy si nesahejte neumytýma rukama na obličej! Pravidlo pěti vteřin znamená, pět vteřin po umytí ano, více ne!!
8. Strava – vynechejte dráždivé potraviny jako je pálivé jídlo, přemíra koření, kečup, hořčici a sladkosti.
9. Tekutiny – přijímejte jich dostatek, nejlépe čisté vody. Pokud chcete svému obličeji dopřát osvěžení, pořiďte si termální vodu ve spreji, uvidíte, že svěžest bude rázem vaše druhé jméno.
10. Hlídejte si správnou funkci střev, všechny hromadící se odpadní látky při chronické zácpě se mohou odrážet na vašem obličeji (a nejen tam).
11. Chraňte se před sluncem pomocí nanášení ochranného faktoru, který brání škodlivému záření působit na pokožku a tím zhoršovat zánět (to je ta diskotéka bakterií viz. nahoře).
12. Zinek – tento prvek je nepřítelem pupínků, co se týče další medikamentózní terapie, nejlépe Vám poradí dermatolog, který pro Vás vybere vhodnou léčbu vzhledem k rozsahu, typu akné a vzhledem k vaši anamnéze. Metodou volby (velmi účinnou) je i hormonální antikoncepce, kterou předepisuje gynekolog, tady je však otázkou, zda čerta ďáblem vyhánět..
13. Pokud se rozhodnete dopřát pleti kosmetiku, svěřte se do rukou specialistů – dermatologů.. Pravidelné hloubkové čištění pleti prospěje člověku více než každodenní mordování před zrcadlem, které může zanechat památku do dalších let v podobě nevzhledných jizviček.

Tak co máte čisté svědomí a nebo ani ne? 🙂

P.S. Když jsem byla malá, říkala jsem místo beďary – meďoury. Škoda jen, že beďarů mám hodně a meďoura ani jednoho! Snad se ten poměr s věkem konečně někdy otočí!! 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík