Gluten free

S lepkem už se dnes nedá vyhrát ani Wimbledon..
Toť bohužel současný trend naší společnosti a jak kdysi byla v módě dělená strava, tak teď jsou to hříšně drahé bezlepkové výrobky.
Pokud si na sebe upleteme bič my dospělí prosím, ale co děti? Kdy je poprvé vystavit glutenu neboli lepku?
Nejvhodnější doba zdá se být mezi 4. a 7.měsícem života, v tzv. imunologickém okně, kdy je tělo připraveno, strávit tuto složku potravy. Začíná se 6g za den (pro představu: 3g má zhruba jeden piškot), nadále se dávka postupně zvyšuje.

Nabízí se otázka – lze ochránit dítě před vznikem celiakie? Dítě, které má celiakii geneticky založenou – nelze.
Celiakie je v 95% geneticky podmíněná choroba a nejnovější poznatky ukazují, že zavedení lepku do stravy NEMÁ vliv na pozdějším vývoji alergie na lepek (celiakii). Naopak pokud lepek do stravy zaveden po 7.měsíci může se celiakie klinicky projevit později než by měla a tím se i léčba dietou odsouvá, což přirozeně není dobře.
Proto u toho jedince, který alergii na lepek MÁ, střevo dostává zabrat, akorát ne vždy jsou příznaky tak jasné, abychom my doktoři měli šanci tuto nemoc zavčas odhalit.

Fakta: V současnosti neznáme prevenci celiakie.

A co kojení? Kdysi se říkávalo, že by snad mohlo chránit před vznikem celiakie.
Bohužel ani děti kojené v době zavádění lepku do stravy nemají menší riziko vzniku alergie, jak se původně myslelo. Bezesporu však z kojení děti profitují, protože je dokáže ochránit před např. obezitou, diabetem I.typu, snižuje množství respiračních infektů v prvním půl roce a mnoho dalšího.. Výhody rozebereme někdy příště 🙂

Otázkou však zůstává móda a tlak médií. Vždyť Djokovic je tak úspěšný, Victoria Beckham zase krásná a nikdo z nich nejí lepek!! Je to tak jednoduché.
Máte alergii na krevety? Nejezte krevety a bude vám lépe.
Že nemáte alergii na čokoládu? I když ji přestanete jíst, zhubnete.
Teď spojíme krevety s čokoládou do lepku. Máte alergii na lepek?
Nejezte ho, bude vám lépe, vaše střevo vám poděkuje a tělo také, protože ho neumí snášet, lépe řečeno ho přímo nesnáší. Vyvolává zánět střevní stěny, což se může projevovat nevolností, bolestí břicha, průjmy nebo zástavou růstu u dětí, atd..
Nemáte na něj alergii? Ano když přestanete jíst tři housky k večeři zcela jistě zhubnete, když vyřadíte bílé pečivo, zahuštěné omáčky a pivínko, bezesporu zhubnete také a budete se cítit lépe- plní energie.
Můžete však bezlepkovou stravu zaměnit za racionální -plnou vlákniny, vitamínů, celozrnného pečiva, müsli a efekt bude úplně stejný. Zázrak i s lepkem. Snad jste pochopili můj myšlenkový pochod s mými oblíbenými potravinami – čokoládou a krevetama.

Já jsem velká milovnice různých “druhů” stravy (nechci říkat diety, protože tohle slovo nesnáším jak celiaci lepek). Proto jsem vyzkoušela řadu bezlepkových dobrot z pekáren, raw obchodů, přičemž mým favoritem je bezlepkový míša řez z obchodního řetězce Sklizeno. Jsem ráda, že lidé s alergií v dnešní době mají takový chutný výběr i když cenová škála už tolik šancí nedává. Na druhou stranu jsem ještě radši, že si míšu dopřeju jednou za měsíc a mezitím ho proložím domácím jablečným štrůdlem z listového těsta, který spadá do šuplíčku s lepkem.

To by bylo všechno ze stránky teoretické, příště již z té praktické. 🙂 Můžete se těšit na přímý pohled do duše člověka žijící s alergií na lepek.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík