Káva.

Pro někoho společenská událost, pro jiné zas živá voda.

Věnovat tomuto lahodnému nápoji článek mě napadlo na základě víkendového festivalu kávy, který byl zážitkem nejen pro mé chuťové buňky, ale také pastvou pro oči i pro duši.. No jen si to představte, venku pošmourno, prší a vy kráčíte z pokoje do pokoje Kafkova doma a zahříváte se šálky kávy na sto způsobů, v mém případě stojíte u stanoviště Lindt na ochutnávce čokolády a sbíráte odznáčky (viz foto). 🙂

Teď ale zpět ke kávě a jejímu složení.

Káva obsahuje kofein, jehož základní schopností je vazba na receptory adenosinu. Zní to hrozivě, ale jednodušše řečeno, adenosin je látka, kterou si mozek tvoří v okamžiku únavy a způsobuje zpomalení nervové aktivity, ještě jednodušeji – jsme nevýkoní a chceme si dát “dvacet”. Kofein tuto látku blokuje a my zvesela pokračujeme v činnosti.

Dále kofein stimuluje vylučování žaludeční kyseliny, po jídle dobrý pomocník, nalačno zlý pán. Pro lidi trpící vředovou chorobou absolutně nevhodný nápoj a to i verze bez kofeinu.

Káva zvyšuje účinnost léků tlumící bolest, (to je dobré vědět).

Dále je známo, že zvyšuje jak mozkovou tak srdeční činnost, zajišťuje krevní zásobení svalů. Setkala jsem se s názorem sportovců, co považují hrnek černého espressa za nejlevnější a přesto účinný spalovač, který efektivně pomáhá odbourávat tuky výměnou za naši dřinu na běžeckém páse.

Není to ale jen o kofeinu, v kávě dále najdeme kyselinu chlorogenovou, která vykazuje antioxidační účinky.

Ano takže káva jen a pouze neškodí, pokud se pije s mírou a poctivě se její diuretické účinky balancují příjmem tekutin.

Moje první zkušenost s kávou byla na táboře v první třídě, kdy na otázku vedoucího “dá si někdo kávu” jsem se suveréně přihlásila ne proto, že jsem na ni měla chuť, ale proto, že jsem se hlásila odjakživa preventivně na všechno, aby mi náhodou něco neuniklo. Takže jsem si vykoledovala turka, který byl černý jak bota a já ho bez mrknutí oka vyžahla a protože mě naši učili slušnému vychování, snědla jsem i logr. Mňam. Tím pro mě tábor skončil, protože pak už jsem jenom brečela, že chci domů.

Navzdory prní neblahé zkušenosti jsem nezanevřela a i nadále se řadím mezi příznivce kávy, proto bych spíš vyzvedla její pozitivní účinky a to, že slouží jako prevence Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby – jak nám říkali ve škole: „Lepší s Parkinsonem trochu vylít než s Alzheimerem se zapomenout napít”. Můj závěr je – pijme kávu a nebudeme zapomínat ani vylévat! :-) Jedna zajímavost – lidé s Parkinsonem bývají z větší části nekuřáci. A teď opravdu nechci napsat, ať začneme kouřit. :-)

Dle klinických studií nás káva chrání před kožními nádory, karcinomem tlustého střeva, slinivky břišní, jater, prostaty, prsu i vaječníku. Snižuje riziko obezity a cukrovky.

Zlepšuje metabolismus jater a podporuje pohyb střev.

Zní to skoro jako zázrak že?

Káva a děti

Obecně známo, že děti by se kofeinu (v jakékoli formě) měli raději vyhnout. Jejich organismus není zvyklý kofein metabolizovat, dávka kterou dospělý stráví, může s dětmi pěkně zatočit. Ať už ve smyslu zrychlené srdeční frekvence, tlaku či nevolnosti.

Káva a těhotné

Vzdát se. Když nevzdat tak omezit. Když neomezit tak nahradit. Ale teď vážně, sem tam jeden šálek s mlékem, by plod měl unést bez ohrožení, ale slovo turek v těhotenství znamená pouze a jedině turecký sed, ne nápoj. Všichni víme, že těhotným ženám trvá všechno déle, nazout si boty, doběhnout autobus,atd.. také zmetabolizovat jednu kávu je u nich 4x delší proces než u nás negravidních.

Káva a kojení

Pokud jste porodila šípkovou růženku, můžete s klidem tento odstavec přeskočit. Jestliže právě v cukrárně u hrnku kávy s kamarádkou přemýšlíte, proč mrňous ne a ne zabrat, když je nakojený a přebalený, máte diagnózu. Na vině je mateřské mléko, pro vaše dítě toho času redbull.

Káva a milovníci kávy

Taky si někdy říkáte jak ti Italové mohou vypít osm káv denně? Že by Vás to položilo? Odpověď je jednoduchá, mají vyvinutou toleranci. Káva zvedá tlak jen krátkodobě a pouze v případě, že vypijete dávku, na kterou nejste zvyklí.

Tolik o kávě a já na ni dostala takovou chuť, že si jdu jednu hned uvařit. Měla jsem to štěstí a zdědila presovar (lépe řečeno jsem řekla, že bez něho z domů neodejdu), který pokaždé sám namele zrnka kávy a já ji ještě dotvořím vrstvou našlehaného mléka. Skořici s cukrem si někdy odpustím, i když i to po náročném dni je třeba! :-)

A jaký je Váš oblíbený druh?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík