Život nutný bez lepku

Pro dnešek vkládám rozhovor s 28letou slečnou žijící s celiakií.

Kdy ti byla zjištěna alergie na lepek? Někdo v tvé rodině má celiakii?

Celiakii mi diagnostikovali náhodně v 19 letech. Nastoupila jsem na vysokou školu a vyprávěla jsem spolužačce, že nechci moc cestovat, protože mám neustále průjmy a to mě nutí všude vyhledávat toalety.A také, že jsem pořád unavená a nemám energii. Shodou okolností její otec je velice uznávaný gastroenterolog, tak mě k němu okamžitě objednala.. Ultrazvuk břicha a odběr krve jednoznačně potvrdily celiakii.. Moje máma dlouhodobě trpěla bolestí žaludku a sváděla to na žlučník. Jednou u lékařky se jí svěřila, že je jí špatně ikdyž sní rohlík. Paní doktorka jí objasnila, že žlučník by ji spíš bolel po mastném jídle a víc to neřešila. Poté co diagnostikovali celiakii mě, nám to začalo všechno zapadat do sebe. Celiakii je totiž dědičná a to především u žen, tedy z matky na dceru.. Mamka šla na testy, které jí potvrdili celiakii ve 38letech. Celiakie jí v té době způsobila zánět žaludku, který se ustálil po dodržování diety. Myslím, že tím, že mi to zdiagnostikovali dříve, jsem na to o trochu lépe.

Jaké jsi měla potíže než si začala držet bezlepkovou dietu?

Trpěla jsem průjmy,ať jsem snědla co jsem snědla, vždycky mě to hnalo na toaletu. Měla jsem nafouklé břicho a byla jsem neskutečně unavená.Pleť jsem měla podrážděnou s vyrážkama.

Chybí ti potraviny s lepkem? Kdyby jsi měla volbu, vyhýbala by ses mu i tak?

Když jsem začala držet bezlepkovou stravu, bylo to hodně těžké. Jednak z důvodu, že u nás v té době sortiment bezlepkových potravin byl velice omezený, proto jsem si musela vše péct a vařit doma. Bylo to dost náročné. V tomto mají výhodu dnešní celiaci. Tím, že je dneska v módě bezlepková dieta, máme na trhu spousty produktů. Dělalo mi potíže přivyknout si bezlepkovému pečivu, protože znám chuť normálního pečiva. Bezlepkové pečivo má svou specifickou chuť a opravdu to není ta křupavá, slaná houska! 🙂

Bylo těžké přejít najednou z normální stravy na bezplekovou?

Zprvu jsem dietu porušovala. Následně mi bylo špatně, měla jsem koliky,zvracela jsem apod.To mě donutilo dodržovat strktní dietu. Kdybych měla tu možnost, určitě bych se mu nevyhýbala. Koupit si jen tak svačinu někde na výletě, ve městě, v práci, ve škole, to je to co mi chybí..

Jakmile si vyřadila z jídelníčku lepek, mělo to nějaký zásadní dopad pro tvé tělo? Mimo vymizení potíží? např. příliv energie, úbytek váhy, čistější pleť atd…

Určitě jsem cítila příval energie, pleť v obličeji se mi vyčistila. Měla jsem odjakživa problém s tím, že jsem nemohla přibrat. S dodržováním bezlepku jsem přibrala, plus minus 5 kilo. To byl můj největší úspěch..:) Bohužel s celiakií jsem také dospěla k onemocnění štítné žlázy. Mám autoimunní zánět, který údajně souvisí právě s celiakií, proto jsem na terapii. Díky ní a dietě se teď cítím opravdu dobře.

Co ti na bezlepkové stravě nejvíce vadí? Omezuje tě hodně?

Nejvíce mi vadí to, že bezlepkové potraviny nejsou k dispozici tak jako normální. Nějaký čas jsem trávila v Austrálii, kde to byl ráj pro bezlepkáře.. Kdykoliv jsem šla po městě a dostala jsem hlad, mohla jsem zajít do jakékoliv kavárny nebo pekárny ,kde měli bezlepkové varianty k veškerému nabízenému zboží. Např. tousty – ne pouze jediný druh,ale všechny možné varianty, dále zmrzlina, těstoviny, atd.. V restauracích každý věděl co je celiakie, nikdo na vás nepohlížel jako na nemocného či divného jedince, jak se mi občas u nás v republice stane. Vždy jsem se strašně bála cestovat, až když jsem začala jezdit na závody, cestovat jsem musela. Posléze jsem zjistila, že problém bezlepkové stravy je jen u nás v ČR. Itálie, Francie, Argentina, Čína,prostě všichni jsou na bezlepkáře připravení. U nás bohužel dáváme mouku všude.. Ale na své omezení jsem si během několika let zvykla a už mi to nepřijde. Pořád jsem vždy mile překvapená, když najdu nové druhy bezlepkových potravin..

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík