Sůl nad zlato?

Svatá pravda nebo zlatá lež?
Záleží z jakého konce věc uchopíte.
Konzumací soli doplňujeme do těla chlor a sodík, které bezesporu potřebujeme.
Sodík zabraňuje ztrátám vody z těla, ovlivňuje fungování svalů a udržuje nervosvalovou dráždivost.Chlor je zase obsažený v žaludeční šťávě a má na starost rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím.
Zní to tak ideálně, že bych nejraději osolila i svatební koláče.
Avšak má to háček.Nadměrné množství soli nepříznivě působí na náš kardiovaskulární systém, zadržuje vodu v těle a tím zvyšuje krevní tlak,což je tichým zabijákem naší populace.
Pro nás dietářky z třetího konce: nadmíra soli zvyšuje i chut k jídlu, díky zadržování vody v těle nás trápí otoky, snižuje se pevnost a pružnost kůže, což je hotová tragedie. A tragedie je celulitida,která se tím rozvíjí.

Kolik tedy znamená zdravá bezpečná dávka?
Pro dospělého člověka je to přibližně 5g/den (pro představu: jedna kávová lžička má 8g, tedy nadmíru!)
Pro další představu: denní dávka pro batole je obsažena v jednom rohlíku s mazacím sýrem, pro ještě menší dítě do jednoho roku pokryje doporučenou dávku zhruba půl krajíce chleba.

Je důležité myslet na to, že sůl nerovná se slané jídlo, ale dosolovány jsou také uzeniny, pečivo, sýr, pomazánky a většina minerálek!

Že to všechno víte, ale nevíte co s tím?

Tady je pár “zlatých” zásad, které jsou opravdu nad zlato:
1.Veškeré jídlo dítěti do jednoho roku připravujte bez soli.
2.Po 1.roce života můžete stravu MÍRNĚ!! osolit při přípravě, hotové jídlo už nedosolujte.
3.Pozorně si čtěte složení potravin, kolik soli obsahují.
Nemusíte se bát, že vaše dítě bude trpět nedostatkem soli (to je téměř nemožné). Spíše nedopusťte, aby si navyklo na chuťově výraznější, slanější jídla, mohlo by pak odmítat přirozenou stravu, protože by se mu jednoduše zdála “bez chuti”.
Bohužel nadbytek soli by vašim dětem mohl nejen zvýšit tlak, ale vedl by také k nadměrné zátěži ledvin a k nerovnováze minerálů v těle.

Takže jak u sebe tak i u svých dětí se solí raději šetřeme!
Jde o pouhý návyk- nutnost si jídlo dosolovat,přesně taková závislost jako dát si čokoládku po obědě.

Na závěr slova Karla Čapka: „Humor je solí života a kdo ho má dobře prosolen, zůstává dlouho zdráv.“

Takže za mě ano solit, ale raději humorem! 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík