Stručně: zázrak

Při nemoci bohužel zkrouhnu své spisovatelské vášně, ale co si neodpustím je vám napsat o jediném pro mě účinném léku na kašel!

Jak jsem již psala v předchozím článku o imunitě, hold někdy (často) kašlu “jak starej tuberák”, kdykoli totiž na mě něco leze, sedne mi to na průdušky. Je to potom zničující, obtěžující a jednoduše to nesnáším.
Regály v lékarně s tématickým nápisem “kašel” jsem už vzala odshora dolů, zleva i zprava. A NIC.
Teda pokud nepočítám kodein, lék na předpis, s kterým si nechci moc zahrávat.
Abych přiblížila jeho skvělou vlastnost – spolehlivě utlumí kašel. A vy se třeba konečně v noci vyspíte.
Proč ale není dobré se s ním ládovat zejména přes den?
1.protože vlhký kašel je třeba “vykašlat”, hleny v sobě nezadržovat.
2.kodein paří do skupiny slabých opiátů – jeho vedlejším účinkem při velké dávce je útlum dýchacího centra.

Přesně si vzpomínám na tuto kapitolu „opiáty“ v hodině farmakologie, kdy všichni medici seděli se zářícíma očima v lavici a jakmile se vyslovil nežádoucí účinek (jak pro koho) těchto omamných látek: EUFORIE, třída propadla všeobecnému veselí, že život medika opět nabyl smyslu. Teď už jen vybrat lék, ke kterému není těžké se dostat. Morfin asi ne, heroin těžko, tak co třeba ten kodein!??
Napětí v davu studentů stoupalo každým coulem, když se konečně jeden z nás rozhodl přihlásit a zeptat se, kolik teda toho kodeinu musíme sežrat, abychom byli v rauši? Odpověď zněla, že v případě kodeinu bohužel dřív než se dostaví euforie, se udusíme. Hmm, tudy cesta nepovede…….

Ale zpět k onomu zázraku, ke kterému není zapotřebí žádné lékarny ani tabletek, sirupů a kapiček!
Jedná se o diviznu velkokvětou, léčivou rostlinu, která se u nás vyskytuje běžně a to díky její nenáročnosti na pěstování.
K přípravě čaje se užívají výhradně její sušené květy, které je potřeba dále pečlivě scedit, protože jsou “chlupaté” a mohly by dráždit sliznici polykacího traktu.
Květy z diviziny zalijeme ne zcela vařící vodou (přibližně 80-90st.) a necháme louhovat – já tomu dávám 10min, přidám hodně citronu a dvě lžičky medu. A co je důležité – je nutné vypít čaj zatepla!

Pokud tedy ještě nemáte nasušeno, od května do září máte pro babičky vymyšlený speciální úkol! 🙂

1 názor na “Stručně: zázrak”

  1. Pingback: Domácí lékárnička – Blog Dr. Klárky

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík