Zima, zima, zima je tu

Zima je už dávno tady a s ní i zimní sporty. Já osobně miluji lyžování a kdybych mohla jmenovat jediného člověka, který mi tuto lásku v dětství vypěstoval, byla by to Darina. Darina byla lyžařská instruktorka na Červenohorském sedle a jak to přesně dokázala si už nepamatuju, ale vím, že byla mým vzorem. Krásná, milá a mí rodiče jí měli taky rádi. Ač jsem byla hrozné motovidlo, nějakým zázrakem jsem první den jezdila v lyžařské školičce jako starý mazák a druhý den už vyjela na vleku dospělácký svah, abych předvedla rodičům, že možná ze mě nebude doktor, ale skokan na lyžích. Naštěstí se tak nestalo.

Jestli uvažujete, kdy vaše děti postavit poprvé na lyže a jak je to naučit, existuje jediná univerzální rada – všechno dění musí probíhat formou hry. Nejhorší představa je dítě uvázané na špagátu, kdy opocený tatínek na jednom konci křičí na dítě, které řve jako tur na konci druhém.

Pár let jsem si v zimní sezóně přivydělávala jako lyžařská instruktorka, první tři roky jsem měla na starost družstvo, potom jsem učila individuální lekce. Družstvo má tu výhodu, že děti jsou mezi dětmi. Hrají se hry, pošťuchují a motivují se navzájem. Na druhou stranu není v lidských silách věnovat se každému na 100%, proto i pokroky každého z nich mohou být pomalejší a pro menší děti tato forma výcviku může být náročnější. Individuální lekce je kratší, efektivnější a z hlediska detailů techniky i preciznější.

Říká se, že optimální věk, kdy se dítě může začít seznamovat s lyžemi je třetí rok. I tohle je ryze individuální a závisí na psychomotorickém vývoji dítěte. Někdy i dvouleté dítě přeskočí čtyřleté a není to ostuda. Nemá cenu tlačit na pilu, lyžování je přeci jen zábava, která se později bude v životě ještě hodit, tak proč si ji zprotivit hned na začátku.

Pokud nevíte jak s výbavou, raději investujte do lekce v lyžařské škole než do nových lyží. Děti rychle rostou a největší chybou je, koupit zbrusu nové, pro jistotu delší lyže na tři roky dopředu. Na těch to ale bude jedno velké trápení. Pro začátek stačí použité lyže z půjčovny, dosahující maximálně po ramena vašeho dítka. Dále nezapomeňte na pořádné podkolenky do lyžáků, protože jinak se může stát, že se lem krátkých ponožek bolestivě otlačí na holeni sevřené do lyžáků a tutově bude po zábavě. Bezpečnost na prvním místě, proto dobře padnoucí helma je samozřejmostí a bonusem navíc je kukla pod ní. Vyhnete se tak bolavým ouškům, kašli a rýmě.

Na závěr jedna rada z vlastní zkušenosti. Během lekce nebuďte přítomni. Jestli to nemůžete vydržet, dívejte se zpoza stromu tak, aby vás vaše ratolest neviděla. Děti se v přítomnosti rodičů chovají úplně jinak. Spoléhají, že jim maminka utře snoplík, nesnaží se tolik nebo se naopak cítí pod tlakem, že tatínek má očekávání, které zatím nedokáží splnit. Vydržte a uvidíte, že odpoledne už budete uvažovat, zda z něho přeci jen nebude skokan na lyžích. 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík