Není mrtvé jako mrtvé

Dovolená v Izraeli. Jak jsem se k ní dostala? Jednodušše, dlouho váhej, nad ničím moc neuvažuj, zařizuj vše nejlépe na poslední chvíli, neváhej ani okamžik a  je zákonem dané, že nemůžeš skončit v hotelovém resortu s all inclusive, kde se budeš příšerně nudit.

Izrael.. zvláštní to země, která má k Evropě hodně daleko. Marně jsem hledala podobnosti, které by mi dávaly pocit bezpečí. Místní lidé ve mně budili respekt, který se s přicházející tmou měnil v strach. Což u mě není nic neobvyklého, jelikož se bojím jít v noci sama na lékařský pokoj ve třetím patře staré nemocnice a moje hlasivky jsou neustále připravené volat o pomoc. (V ten moment je mi vždy jedno, jestli přiběhne sestřička, doktor nebo pacient, hlavně mě proboha nenechte zabít!!!)

Co bylo ale na mém tripu ještě více nebezpečné je to, že jakmile „cítím ve vzduchu“ moře, můj mozek přepíná na dovolenkový režim. Což je spojené s dopřáváním si všeho možného. Z Rhodosu bych možná odjížděla o pár kilogramu těžší, z Tel Avivu však odjíždím o pár bankovek lehčí. Je tady hodně draho a „dietní režim“ se tu drží velice snadno.

Mám ráda přísloví: káže vodu, pije víno. Víno miluji jako metaforu i jako večerní skleničku spojenou s něčím příjemným. Proto jsem se rozhodla dodržovat následující. Za prvé – během dovolené mi dvě deci na večer vážně neuškodí. Za druhé, budu se držet rad (respektive svých rad), které tady na blogu celoročně hlásám. A světe div se?!?! Klárka s africkými rysy, ryze českých rodičů, se pravidelně mazala!! Obličej dokonce padesátkou, tělo olejem s SFP30 a to vše jsem pravidelně vrstvila, přičemž jsem se polednímu smažení se na přímém slunci spíše vyhýbala. Tentokrát jsem všechny produkty na opalování zakoupila v lékárně a moje pokožka mi dodnes děkuje. Pleťový krém mi obličej krásně zmatnil, póry se nezanášely, i když jsem se potila a olej pokožku zvláčnil, takže o olupující se, šupinaté kůži tento rok nemám ani páru.

Mazání, mazání to ti kůži zachrání

To by nebyl lékařský blog, abych nepřipsala něco zdravotního.

Jeden den jsme se vydali do Jeruzaléma a poté na výlet k Mrtvému moři. Mrtvé moře a jeho léčivé účinky jsou známé již od starověku. I královna Kleopatra využívala jeho benefity, tak proč ne já?

Tohle moře je totiž nejbohatším zdrojem minerálů a stopových prvků, které jsou obsaženy ve vodě a minerálním bahně. Místní pouštní klima způsobuje, že se voda neustále vypařuje a minerály se tak usazují a hromadí ve zbylé vodě. Proto je koncentrace minerálů v Mrtvém moři až 10x vyšší než v jiných mořích a oceánech. Díky tomu se v něm neutopíte. Jakkoli byste se snažili, pod hladinu se prostě neponoříte. Ukáži na praktickém příkladu: pokud si v Mrtvém moři ponoříš hlavu už nikdy neotevřeš oči. Nebo alespoň nějakou chvíli ????. Každá ranka, oděrka na těle, dokonce i čerstvě oholená pokožka štípe v mořské vodě jako čert. Léčivé bahno má zvláčňující účinky na pokožku, čistí nečistoty na těle, ale také zabraňuje tvorbě lupů a vypadávání vlasů.

Místní kosmetika je známá široko daleko pro své blahodárné účinky, „prosté bahno“ zde zakoupíte v měkkém obalu za pár korun. K mým nejoblíbenějším produktům patří maska na vlasy, jelikož mě trápí suchost a hrubá textura mých vlasů, po tomto zábalu mám  vlasy hebké, na dotek příjemně zdravé. A bahním se také docela pravidelně!!  Pro tyto zázraky však nemusíte plánovat dovolenou na Blízký východ. Tyto výrobky již lze zakoupit na internetu či v kamenném obchodě přímo v Praze, dávejte si však pozor a vyhněte se napodobeninám. Všem co ale jedou k Mrtvému moři doporučuji nechat si volnou přihrádku v kufříku. Sice bez parfemace, vůně žádná, ale za hebkost a svěžest to stojí! 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík