Kojení

Ačkoli se kojit v nejbližší době (na tuty v následujících devíti měsících) nechystám, aktivně jsem se zúčastnila přednášky o kojení, kterou organizovala zdravotní sestřička paní Monika Vondrová, která je zároveň i laktační poradkyní a má s novorozenci dlouholeté zkušenosti.

Řeknu vám, že i z pohledu pediatra není někdy jednoduché tomu malému uzlíčku porozumět. Co si přeje, proč pláče, teď jedl, už zase nejí, místo toho přes den spí a v noci se budí…. Proto skládám střípek ke střípku, abych pronikla do světa těchto drobečků a vyslyšela každé jejich přání, popřípadě jej přetlumočila nešťastné mamince v ordinaci. A zrovna tato přednáška byla pro mě opravdu velký střep, který mi mou stále nedodělanou mozaiku zase o něco zkrášlil.

V té nejjednodušší úvaze – kojení je skvělá věc, která v dnešní době dosáhla svého docenění. Neexistuje přirozenější strava pro novorozence, která svým měnlivým obsahem živin odpovídá aktuální potřebě, nehledě na to, že je vždy po ruce. Vyplývá z něj mnoho benefitů jak pro matku (např. snižuje pravděpodobnost výskytu carcinomu prsu a vaječníků), tak i pro dítě, které mají nižší riziko vzniku alergií, infekcí dýchacích cest a mnoho dalšího. V neposlední řadě ušetří rodině nějakou tu korunku.

Příprava v těhotenství

Těhotné maminky často zbytečně utrácí za doplňky stravy. Bohatě však stačí, když dbají na správný jídelníček, nevynechávají drůbež, ryby, ovoce, zeleninu, naopak vyloučí z něj syrové maso, alkohol, uzeniny. Pozor na bylinkové čaje, většina z nich nejsou vhodná k pití pro těhotné ženy, jelikož látky obsažené v nich mohou prokrvovat a provokovat porodní cesty, což během těhotenství není žádoucí. Na podporu krvetvorby a vývoje nervového systému by měla maminka v prvním trimestru zvýšit příjem kyseliny listové, ať už v přirozené stravě (špenát,všechny typy listových salátů atd.) či tabletách. Další velkou kapitolou jsou bradavky. Během těhotenství se na ně často zapomíná. Přitom obyčejná kontrola na gynekologii dokáže předejít mnoha problémům v budoucnosti při kojení.

V porodnici

Tak těhotenství máme za sebou a jedeme do porodnice. Pro co nejpohodlnější start kojícího života, nezapomeňte alespoň dvě košile s hlubokým výstřihem a čaj pro kojící maminky.

Téměř ve všech porodnicích je zavedený tzv. bonding (tzn. přiložení k prsu matky co nejdříve po porodu). Některé děťátko si však dává na čas a přisát se nechce. Místo toho pomalinku otvírá oči, olizuje si pěstičky, protože ty chutnají jako matčina bradavka. To však není důvod ke strachu, ideální doba přisátí je do hodiny od porodu, každé miminko se však adaptuje na nový svět jinak. V prvních chvílích bývá většinou více aktivní, poté usíná a následujících 24 hodin převážnou dobu spinká, nehlásí se o jídlo. Druhý den mu však dojdou zásoby z bříška, to se mu přirozeně nelíbí a patřičně to začne dávat najevo. Křičí, chce sát, ale mléko ještě není nachystané v dostatečném množství. Proto se obrňte trpělivostí a druhý den přikládejte kolikrát miminko bude chtít, častěji střídejte prsa a neznepokojujte se. Sání je ta nejlepší stimulace pro mléčnou žlázu, která začíná tvořit mléko.  Z tohoto důvodu pokud pediatr sám nedoporučí, není vhodné druhý den zavádět umělý dokrm, protože tím laktaci rozhodně nepodpoříte. Co si budeme povídat, ani bradavky nejsou na tento zápřah zvyklé, proto jim neuškodí, pokud jsou preventivně promazávány bepanthenem a otužovány masážemi.

Výhra kojících žen

Cítím, že je čas na dobrou zprávu. Kojící žena zvýší svůj bazální metabolismus o 20% (= přibližně jeden krajíc chleba s máslem), to není špatné ne? Rozhodně to neznamená „jíst za dva“, ale pro poporodní kila je to spolehlivá likvidace. Navíc se při kojení vyplavuje hormon oxytocin, díky němuž se děloha stahuje rychleji do původní polohy.

Během kojení by maminka měla dodržovat pitný režim a to nejlépe tři litry tekutin denně, převážně skládající se z teplých nápojů, aby se prohřála prsa a mléko se bez problémů spouštělo.

Jak často a jakým způsobem?

Pokud miminko prospívá, řídí si pitný režim samo. Jakmile však váhová křivka stagnuje, je potřeba malé spáče trošku popostrčit a budit je na papání každé tři hodiny. Mezi 3. a 6. týdnem, 3. a 6.měsícem přichází růstový spurt. Spotřeba potravy se ze dne na den zvyšuje bez varovného signálu, proto budete pravděpodobněji přikládat častěji a v pozdější době zavádět příkrmy, jelikož mléko malým hladovcům už stačit nebude.

Samotnou techniku kojení je dobré probrat již v porodnici s novorozeneckou sestrou či laktační poradkyní. Jestliže si nejste jisté ani po příchodu domů není nic jednoduššího než navštívit nejbližší laktační poradnu, případně se zeptat v ordinaci praktického dětského lékaře. Učený z nebe nespadl, stačí pár triků a budete královnou laktace! ????

Když to nejde, tak jak si představujeme

I v „lepších rodinách“ se stává, že kojení je nutné doplnit dokrmem. Technika správného dokrmování je neméně důležitá. Sání z dudlíku je totiž jiné než sání z prsu a miminka při této změně mohou zapomenout ,co se již naučily a upřednostňují pouze dokrmovanou stravu. Tomuto se spolehlivě vyhnete budete-li dokrmovat lžičkou, či stříkačkou přes malíček.

V každém případě, ať už dokrm z poloviny, zcela, zčásti nebo vůbec : spokojená maminka je pro dítě tím největším dárkem. To se pak roste jedna radost!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík