Otužování

Zima udeřila a já si začínám užívat tlustých svetrů, roláků a šál omotaných na sto způsobů. Advent a zima, to je prostě moje! Není však přetopený byt, vrstvení oblečení do tvaru cibule a věčně zpomalené „líné“ pracovní  tempo na škodu?Nedávno jsem se pokusila prokletí lenosti a věčnou touhu po spánku prolomit a řekla bych že celkem úspěšně. Budík do práce mi neúprosně zazvonil 5:15, stojící stále ještě spící jsem se nějakým způsobem dopravila na kruhový trénink, který začínal v 6:00 a trval hodinu. Nebudu si nic ani vám nalhávat. Bylo to strašné. Tento bláznivý nápad jsem zakončila studenou sprchou a říkala si, že už nikdy. Jenže hned poté přišel obrovský příval energie, radosti a tepla, až jsem se bála, že moje pobíhání v tričku s krátkým rukávem a úsměvem na tváři dětské oddělení v motole prostě nepojme. Od té doby na kruhový trénink chodím min 2x týdně a se studenou sprchou pokračuji každé ráno.

Ano téma dnešního článku je otužování jako prevence. Proceduru, kterou jsem neměla nikdy v lásce, ze které mi donedávna běhal mráz po zádech. Ať chci či ne, je to čím dál častější téma v našich ordinacích a rodiče se často ptají, kdy začít, k čemu je otužování dobré a jak sebe a své děti správně otužovat.

Kdy tedy začít?

Když začnu u našich nejmenších, novorozencům, kterým se vyvíjí jejich schopnost termoregulace bych žádnou formu otužování nedoporučovala a jako zásadní bych posléze viděla zabránění zchoulostivění předškolního dítěte způsobené pobytem v přetopených místnostech, nadměrným oblékáním či nedostatečným pobytem na čerstvém vzduchu. Při samostatných otužovacích procedurách vzduchem či vodou by rodiče měli dodržovat jejich pravidla, provádět je každodenně, nenásilnou formou a tak, aby k nim děti nezískaly odpor.

V čem je tedy výhoda otužování?

Lidé, co se pravidelně otužují, dokážou udržet svou vnitřní teplotu i při značné chladové zátěži a tím brání svému prochlazení. Mimo to otužování stimuluje látkovou výměnu, podporuje chuť k jídlu a navozuje duševní pohodu.

Saunování jako téma

V některé literatuře se udává, že saunování dětí je možné již od tří měsíců věku. Já osobně bych s tímto koníčkem vyčkala do tří let, kdy už dítě samo dokáže vyjádřit, zda se mu to líbí či nikoli. Pro saunování dětí slouží rodinné sauny, kde je nižší teplota. Děti by měli ze začátku dodržovat podstatně kratší intervaly a počet opakování než-li dospělý člověk.

Pokud si chcete přečíst celý článek o otužování, na kterém jsem spolupracovala, kupte si prosincové číslo časopisu Maminka. Najdete zde plno zajímavých informací a také chuť vlézt pod studenou sprchu.

Krásný advent všem přeje Dr. Klárka 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík