Včas si udělat čas

Již nějaký ten pátek na mě čtenářky časopisu Maminka mohou narazit v článcích redaktorky Míši Láchové. Vždycky jsem se chtěla podílet na psaní ve „velkém časopisu“, tudíž jsem za tuto spolupráci moc ráda! Je pravdou, že již nestíhám psaní blogu tak jak bych chtěla. Ale každý další příspěvek, který zde napíši, se snažím dokonale promyslet a razím heslo: kvalita nad kvantitou! 🙂 Také jsem výrazně omezila veškeré sociální sítě, protože kolonka v telefonu „čas u obrazovky“ mě upřímně vyděsila a stydím se vám přiznat počet hodin, který mě donutil zamyslet se sama nad sebou.

Jednoho dne jsem zjistila, že první věc, kterou po probuzení udělám je, že si otevřu telefon a podívám se „co je nového“. Jedu tramvají a ve chvíli volna se zapomínám dívat z okna, nepamatuji si jediný výhled, jediného člověka ani to jaké je počasí, protože čtu prázdné statusy na facebooku a sleduji životy jiných. Šťastné životy samozřejmě. Zapomínám ve frontě u pokladny pozorovat ostatní lidi, jak se chovají, jak se oblékají, jak mluví. A to jen proto, že mě zajímá kolik mi přišlo mailů a zpráv. S tím je ale konec. Také je konec s vyčerpáním dat a s bleskovým odepisováním. Tímto se omlouvám všem, kterým odepisuji na zprávy za týden. Kamarádi však ví, že tohle jsem dělala vždycky a telefony zásadně moc nezvedám, protože je mám v tichém režimu 24hodin denně. ????

Udělala jsem to i z jednoho prostého důvodu. Odjakživa mám chvíle, kdy mi den připomíná jiný den. Svou vůní, svým počasím nebo jen atmosférou mi připomene chvíle, kdy jsem šla jako malá na tenis nebo den, kdy jsme jeli jako rodina na dovolenou. A moc bych si přála, aby mi za pár let nějaký den mohl připomenout, dnešek, zítřek nebo včerejšek. A to by se určitě nestalo, kdybych se zapomněla soustředit na daný okamžik a netěšila se z každé prožité chvíle.

Moučnivka

Teď ale zpátky od zpovědi k aktuálnímu tématu březnového článku a tím je moučnivka neboli soor u miminek, která je způsobená kvasinkou Candida albicans. Tato kvasinka se běžně vyskytuje v trávicím a genitálním traktu člověka a jakmile dojde k jejímu přemnožení, vzniká infekce. Moučnivka u většiny kojenců se projevuje bílým povlakem na jazyku, dásních, patře a na sliznicích v dutině ústní. Děťátko může být v tomto čase nepokojné, může odmítat stravu a v některých případech se objevují kožní příznaky, opruzeniny či koliky.

Terapie

Maminky toto onemocnění nemusí děsit. Moučnivka není nebezpečná a ve většině případů nebolí. Samovolně mizí do několika dnů. Dětský lékař však může předepsat vodičku či mast k aplikaci do dutiny ústní a na prsní bradavky kojící maminky k urychlení hojení.

Prevence

Pokud se chcete vyhnout této infekci, lze zahájit prevenci dříve něž dojde k nákaze. Jedním z častých příčin vzniku moučnivky je nedůsledné přeléčení vaginálních kandidóz maminky.  Další cestou přenosu je nákaza z osídlených bradavek, dudlíků, láhví a také hraček, které si dítě opakovaně strká do pusy. Nejlepší prevencí v tomto případě je přísná hygiena po každém krmení a pravidelné omývání hraček. V některých případech dítě dostane kandidózu při užívání antibiotik samotným dítětem či kojící matkou. Antibiotika vybíjí „dobré bakterie“ a dávají tím prostor k přemnožení kvasinek, tím dojde k narušení přirozené mikroflóry. Proti tomuto se lze částečně bránit užíváním probiotik kojící maminkou či nekojícím dítětem.

Teď již snad víte to nejdůležitější o moučnivce, ale to Vám určitě nebrání si koupit celý časopis a začíst se při odpolední chvilce klidu. I já si pročetla pár článků a musím říct, že jsem zase o něco chytřejší. ???? V pediatrii dávat rady rodičům je někdy těžké. Musí být totiž odborné, ale zároveň lidské.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík